>
Anii de şcoală nu pot fi cumpăraţi odată ce i-ai ratat cu nicio monedă. Sau putem spune că nici toate monedele din lume nu-ţi pot compensa educaţia atunci când lipseşte. Sau monezile? Cum e corect să spunem?
Prin urmare, din rândurile următoare veţi afla ce trebuie să faceţi când vă aflaţi în acest impas şi nu ştiţi cum este corect, de fapt, monede sau monezi?
Gramatica limbii române este dintotdeauna o necunoscută pentru mulţi şi cu siguranţă va rămâne la fel. De această dată punem sub lupă pluralul substantivului „monedă” şi vom afla cum este corect, de fapt.
Părerile sunt împărţite în acest caz, însă cei care au dreptul de a discuta despre asta sunt lingviştii iar dacă nu îi credeţi nici pe ei, atunci consultaţi Dicţionarul Explicativ al Limbii Române şi veţi afla că forma corectă de plural pentru substantivul monedă este atât „monezi”, cât şi „monede”. Căci în DEX sunt acceptate ambele variante.
Doar că lucrurile nu stau chiar aşa, căci intervine apoi DOOM-ul şi aici lucrurile sunt total diferite. Noile modificări ce i-au fost aduse acestuia spun clar că unica formă de plural acceptată este „monede”. Prin urmare, toţi cei care folosesc „monezi” o fac într-un mod total greşit şi este considerată a fi o greşeală gramaticală.
Până când va avea loc o nouă modificare a Dicţionarului ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, forma corectă de plural pentru substantivul „monedă” va fi „monede” şi nu „monezi”.
În limba română se întâlnesc adesea dileme de genul, însă cele mai frecvente erori se fac atunci când vine vorba de cratimă, căci sunt persoane care o pun acolo unde trebuie, dar sunt şi altele care uită complet de ea sau o folosesc în exces. Pentru orice fel de dilemă de acest gen, puteţi ieşi oricând din impas cu un simplu search pe google, unde veţi fi îndrumaţi către dicţionarele online de specialitate.