Gabriela Dinu Știri 22.05.2022 12:37

Cum se scrie corect: bineînțeles sau bine înțeles?

Cum se scrie corect: bineînțeles sau bine înțeles?

Există o serie de adverbe care au fost percepute greşit de unii sau pur şi simplu nu ştiu cum se scriu acestea. De exemplu, cum e corect, „bineînţeles” sau „bine înţeles”?

În continuare vom afla care este explicaţia gramaticală pentru toate acestea. Confuziile apar în special la adverbele compuse, atunci când nu există diferennţă de pronunţie între ele, doar de ortografie.

Cum şi când scriem „bineînţeles” şi „bine înţeles”?

În cazul prezent, explicaţia este cât se poate de simplă. Scriem într-un cuvând atunci când înţelesul său este de desigur, fireşte, fără îndoială.

de exemplu: Bineînţeles că voi merge la serviciu mâine.

Există şi varianta de a scrie dezlegat, adică „bine înţeles”, în cazurile în care acesta are sensul de priceput, înţeles corect, bine.

de exemplu: Mesajul poştaşului a fost bine înţeles de mama mea.

Alte adverbe care le pun probleme tuturor atunci când vine vorba de a le scrie sunt:

  • altfel sau alt fel: acesta se scrie legat, într-un singur cuvânt, atunci când înţelesul său este de „în caz contrar”
    de exemplu: Aştept să îmi spui ce faci, altfel nu te mai aştept. Separat scriem atunci când are înţelesul de alt mod, tip sau gen. de exemplu: Aştept alt fel de mâncare, supa nu îmi face bine.
  • Odată sau o dată este iarăşi o construcţie care le pune probleme multora şi se scrie legat atunci când are sensul de odinioară, cândva şi separat atunci când este un substantiv al cărui înţeles este de zi.

Citeşte şi:

Deoparte sau de o parte? Care este varianta corectă
Monede sau monezi? Cum se scrie corect și în ce context

  • Încontinuu sau în continuu; se scrie legat atunci când are sensul de mereu, fără încetare şi dezlegat atunci când avem prepoziţia în, alături de adjectivul continuu.
  • Nicidecum sau nici de cum; se scrie într-un singurl cuvânt atunci când acesta are sensul de în niciun caz, deloc şi dezlegat atunci când avem în faţă o construcţie alcătuită de adverb, prepoziţie şi un alt adverb.