Gabriela Dinu Știri 19.05.2023 15:57

Cum se face vișinată și cât timp trebuie să o lași la fiert

Cum se face vișinată și cât timp trebuie să o lași la fiert

Vişinata este una dintre cele mai apreciate băuturi pe care românii le fac. Există numeroase persoane care urmăresc pas cu pas reţeta tradiţională de vişinată, dar sunt şi oameni care preferă să inoveze şi să îşi pună amprenta pe gustul ce-l va avea viitoarea licoare de culoare vişinie.

Vişinata nu conţine multe ingrediente, însă cheia stă la modul de preparare. Ai nevoie de doar 4 ingrediente mari şi late, vişine, apă alcool şi zahăr.

Reţeta de vişinată tradiţională

După aceeaşi reţetă după care vă preparaţi vişinata de casă, puteţi face la fel de bine şi cireşată, zmeurată, afinată şi orice altă băutură din fructe care vă face cu ochiul.

Dacă urmaţi reţeta tradiţională, ei bine, atunci aveţi nevoie de 2 kilograme de vişine. La această cantitate de fructe, veţi obţine undeva la 6-7 litri de băutură. Vă mai trebuie şi 2 litri de alcool dublu rafinat de 96 de grade, 2 kilograme de zahăr şi de 2 litri de apă.

Mod de preparare vişinată de casă:

  • spălaţi bine vişinele, pe care le curăţaţi şi de codiţe, şi nu le scoateţi niciodată sâmburii;
  • amestecaţi apoi 2 kg de vişine cu cei 2 litri de lacool şi lăsaţi timp de o săptămână într-un loc întunecat. Acoperiţi vasul cu un tifon;
  • la o săptămână după această procedură, faceţi un sirop din cele 2 kilograme de zahăr şi cei 2 litri de apă, care se toarnă peste vişine. Atenţie, siropul trebuie fierb şi răcit în prealabil;
  • agitaţi uşor, astupaţi sticla sau damigeana şi ţineţi licoarea la macerat în acelaşi loc întunecat timp de două luni;
  • dacă o veţi ţine în loc luminos, cu soare, îşi va strica frumoasa culoare rubinie;
  • în cazul în care veţi folosi alte tipuri de alcool peste vişine, precum ţuică, pălincă sau rachiu, să nu vă aşteptaţi la acelaşi gust rafinat pentru că nu îl va avea.

După cele două luni, vişinata se poate consuma fără probleme şi rezistă până la 2-3 ani, dacă este păstrată în loc răcoros şi întunecat.