Claudiu Melinte Știri 18.09.2021 12:22

Cum se contestă suspendarea permisului si cât timp poți să prelungești dovada

Cum se contestă suspendarea permisului si cât timp poți să prelungești dovada

Se intampla de multe ori ca permisul de conducere sa ne fie suspendat pe nedrept, asa ca trebuie sa stim exact cum sa procedam. Iata cum se contesta suspendarea permisului si cat timp poti sa prelungesti dovada.

Pentru ca se mai intampla ca permisul de conducere al unui sofer sa fie suspendat, cu totii trebuie sa stim cum procedam in aceasta situatie si ce terbuie sa facem. Afla cum se contesta suspendarea permisului si cat timp se poate prelungi dovada.

Ce fapte iti poti aduce suspendarea permisului de conducere?

Mai intai, haideti sa lamurim ce fapte aduc suspendarea permisului de conducere si la ce trebuie sa fie atenti soferii.

Ei bine, conform Codului Rutier 2020, suspendarea permisului pentru 30 de zile se face atunci cand savarsim urmatoarele fapte:

– Depasirea de vehicule atunci cand este culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata
– Neacordarea de prioritate pentru pietonii care trec prin locurile special amenajate si semnalizate
– Neacordarea de prioritate pentru alte vehicule
– Depasirea neregulamentara
– Nerespectarea culorii rosu la semafor
– Nerespectarea ordinelor politistului rutier
– Neprezentarea la politie atunci cand s-a produs un accident in urma caruia au rezultat pagube materiale, iar constatarea amiabila nu a fost posibila

Cand se suspenda permisul de conducere pentru 60 de zile:

– Atunci cand nu acordam prioritate, depasim neregulamentar sau trecem pe culoarea rosie a semaforului, iar in urma unei astfel de manevre a rezultat un accident din care au rezultat pagube materiale
– Nerespectarea interdictiei temporare de a circula pe un drum public
– Nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau atunci cand ati intercalat o astfel de coloana
– Circulatia pe sens opus

Cand se suspenda permisul de conducere pentru 90 de zile:

– Atunci cand conducem sub influenta alcoolului, iar fapta nu constituie infractiune
– Atunci cand conducem un vehicul ce are probleme la sistemul de franare sau mecanismul de directie
– Neoprirea la trecerea cu nivel de calea ferata, atunci cand barierele sau semibarierele sunt coborate sau in curs de coborare. De asemenea, se aplica aceeasi sanctiune si atunci cand semnalele cu lumini rosii sau sonore sunt active
– Depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe un drum, pentru categoria de vehicul pe care o conduceti

Cum se contesta un permis suspendat si cat timp putem prelungi dovada?

Primul lucru pe care trebuie sa il stim, este ca un proces verbal poate fi contestat in 15 zile de la data primirii acestuia de la agentul de politie rutiera sau de la data la care documentul a fost primit prin posta. Se iau in considerare cele 15 zile chiar daca refuzati primirea lui sau cand vi se comunica la domiciliu, conform legii.

Atunci cand se depunde contestatia, se suspenda toate actiunile care sunt cuprinse in procesul verbal pe care l-am primit, iar suspendarea dureaza pana cand primim hotararea judecatoreasca. Dupa ce am introdus o plangere contraventionala, permisul de conducere se restituie soferului.

Ce include dosarul pentru procedura de constatare:

– Cererea de contestatie a procesului verbal, in care scrieti ce anume solicitati instantei, adica anularea amenzii sau micsorarea ei, schimbarea incadrarii din amenda in avertisment sau restituirea contravalorii amenzii, in cazul in care ati platit-o
– In cazul in care nu o sa va puteti prezenta la proces, trebuie sa mentionati ca veti dori judecarea cazului in lipsa
– Taxa de timbru (20 de lei)
– Copie dupa procesul verbal, carte de identitate si alte documente care ar putea fi utile la proces
– Daca aveti martori care pot dovedi ca sunteti nevinovat si care se pot prezenta la proces

Actele care se depun la instanta de judecata trebuie sa fie in dublu exemplar, pentru ca unul este pentru instanta, iar celalalt pentru comunicare.

Recomandăm și: care este procesul prin care  îți poți redobândi permisul mai repede

Ce include procesul verbal de constatare a contraventiei:

– Data si locul la care a fost incheiat
– Numele si prenumele agentului constatator, dar si calitatea si institutia din care acesta face parte
– Numele si prenumele contravenientului, domiciliul si codul numeric personal al acestuia
– Descrierea faptei in urma careia s-a suspendat permisul de conducere
– Indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia
– Indicarea societatii de asigurari, atunci cand in urma faptei pentru care ati fost sanctionat s-a produs si un accident de circulatie
– Posibilitatea achitarii in termen de 15 zile a jumatate din valoarea amenzii
– Termenul de exercitare a caii de atac, dar si instanta la care se depunde plangerea

Este de mentionat faptul ca atunci cand din procesul verbal lipsesc una sau mai multe mentiuni, acesta poate fi anulat.

Totusi, din anul 2019, soferii pot solicita reducerea perioadei de suspendare si asta chiar daca au mai beneficiat de aceasta masura in ultimii trei ani. Mai mult, se poate solicita reducerea perioadei de suspendare chiar daca ai mai avut permisul suspendat in ultimii doi ani.

Pentru a beneficia de aceste masuri, trebuie sa indepliniti doua conditii si anume sa detineti permisul de conducere de peste un an si sa fiti declarati admisi la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie.

Cand se poate face cererea de reducere a perioadei de suspendare la 30 de zile:

– Atunci cand permisul ti-a fost suspendat pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea pe culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta manevra s-a produs un accident de circulatie in urma caruia au rezultat pagume materiale

Soferii care nu pot solicita reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere sunt cei care au fost implicati in accidente auto, cei care nu au oprit la nivel cu calea ferata sau soferii care au condus sub influenta alcoolului. Mai mult, nici cei care au acumulat 15 puncte de penalizare in ultimul an de la ultima suspendare, nu pot cere reducerea perioadei.

Mare atentie, daca veti savarsi doua sau mai multe contraventii din care rezulta suspendarea dreptului de a conduce, perioada de suspendare se calculeaza prin insumarea perioadelor prevazute pentru fiecare fapta, ins afara sa depaseasca 90 de zile.

Soferii care circula cu o dovada de la politie si depasesc cele 15 zile, vor fi din nou sanctionati cu suspendarea dreptului de a conduce. Perioada de suspendare se calculeaza prin insumarea perioadelor prevazute pentru fiecare fapta.