>
Un accident ușor, fără victime și fără pagube materiale foarte mari se poate rezolva cu o constatare amiabilă. Desigur, așa cum îi spune și numele, aceasta poate fi făcută doar pe cale amiabilă, după o înțelegere între șoferii implicați în accident.
Deși accidentele ușoare sunt la ordinea zilei într-un trafic aglomerat, puțini sunt cei care completează în totalitate corect ”amiabila”. Unii ratează detalii importante din agitația momentului, din grabă sau chiar intenționat pentru a încerca să profite de o asigurare mai mare. Totuși, un accident trebuie tratat serios, la fel ca unii martori care se aprind pe bordul mașinilor.
De regulă, este foarte bine ca fiecare șofer să aibă în mașină un formular de Constatare Amiabilă. Nu puține au fost cazurile când două mașini au fost implicate într-un accident și niciunul dintre șoferi nu deținea un formular de ”amiabilă”.
După ce s-au înțeles pe cale amiabilă să facă o constatare amiabilă, șoferii vor trebui să completeze formularul special într-un singur exemplar. Au nevoie de un pix cu cerneală albastră, iar înscrisurile trebuie să fie cât mai clare, în timp ce scrisul trebuie să fie cu litere mari de tipar.
Din momentul accidentului și completării formulularului de constatare amiabilă nu trebuie să treacă mai mult de 24 de ore până când acesta ajunge la compania de asigurări. Din clipa în care s-a completat constatarea amiabilă și a fost semnată de ambii șoferi implicați, accidentul nu mai trebuie declarat la Poliție.
Ghid simplu pentru completare
Înainte de completare, trebuie să se stabilească vinovatul accidentului. Acesta va completa în zona albastră, în timp ce al doilea șofer va completa partea galbenă.