Gabriela Dinu Utile 31.05.2022 12:54

Cultivarea de tuberoze: sfaturi practice, înmulțire, îngrijire. Costuri și profituri

Cultivarea de tuberoze: sfaturi practice, înmulțire, îngrijire. Costuri și profituri

Tuberoza este o plante cu o înfăţişare inedită şi cu un parfum special. Este mai dificil de întreţinut şi îngrijit, precum şi de plantat, dar dacă veţi urmări cu atenţie sfaturile noastre atunci nu veţi da greş.

Cultura de tuberoze se realizează prin plantarea bulbilor. Din nou, după ce le-ai scos şi vrei să le păstrezi în apă poţi comite câteva erori care te vor lăsa fără aceste simpatice, dar firave plante.

Sfaturi pentru a cultiva tuberoza, frumoasa dar firava floare românească

Tuberoza a fost în 2000 prima plantă recunoscută la nivel european. I se mai zice popular chiparoasă, iar denumirea sa ştiinţifică este de Polianthes tuberosa. O găseşti în toată ţara, dar cu precădere în zona Ardealului. Tuberozele se cultivă în zonele însorite, cu o mare expunere la soare, care au acces la sursele de apă şi un sol afânat. Îngrijită corespunzător, tuberora va înflori din luna iulie şi până în octombrie.

Pentru că iubeşte căldura, nu va rezista prea mult în zonele în care bate vântul, are nevoie de umiditate. Bulbii săi pot fă păstraţi la temperatura de 6-8 grade Celsius până la maximum 20 de grade Celsius.

Cum să plantezi tuberozele pentru a nu da greş?

Terenul se pregăteşte toamna, trebuie să fie bine arat, adânc, iar solul să fie fertilizat prin gunoi de grajd. Primăvara va trebui să muneţi şi mraniţă atunci când mărunţiţi solul. Şi bulbii trebuie să fie bine pregătiţi înainte de a fi plantaţi. Adică cei care prezintă lovituri sau par bolnavi trebuie să fie înlăturaţi, căci nu vor da roade.

Iar cei sănătoşi sunt trataţi cu fungicid cu o zi, maxim două, înainte de a fi plantaţi. Puteţi planta tuberozele în luna aprilie, atunci când vremea este caldă şi sunteţi siguri că solul nu va mai îngheţa. Adâncimea la care trebuie să le plantaţi este de 3-4 cm până la maximum 8 cm.

Citeşte şi:

Ce plante și flori sunt ocrotite prin lege în România și ce riști dacă le rupi
Flori de primăvară. Ce fel de flori răsar în acest anotimp. FOTO

Producătorii de tuberoze sunt înarmaţi cu foarte multă răbdare atunci când vine vorba de partea financiară, căci această floare înfloreşte doar la 3 ani. Un fir de tuberoză se vinde cu 2 sau 3 lei, iar un strat de tuberoze are undeva la 1000 de fire. Dacă ai o grădină de mici dimensiuni, atunci îţi vor încăpea patru straturi şi vei vinde de aproximativ 8.000 – 12.000 de lei. Din aceşti bani se scad costurile de întreţinere, care vor fi undeva la 2-3.000 de lei.