Claudiu Melinte Știri 07.01.2023 12:13

Cod Rutier. Ce amendă poți primi dacă dimensiunile roților sunt mai mari decât cele trecute în cartea mașinii

Ce amenda risca soferii care circula cu dimensiunile rotilor mai mari decat cele mentionate in cartea masinii? Ce trebuie sa faci pentru a intra in legalitate
Cod Rutier. Ce amendă poți primi dacă dimensiunile roților sunt mai mari decât cele trecute în cartea mașinii

Soferii care aleg sa circule cu roti de alte dimensiuni decat cele mentionate in cartea masinii trebuie sa stie ca acest lucru ii poate lasa fara certificatul de inmatriculare.

Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare se retine de catre politia rutiera in urmatoarele cazuri: anvelopele au alte dimensiuni sau caracteristici decat cele prevazute in cartea de identitate a vehiculului, prezinta taieturi sau rupturi ale cordului ori sunt uzate peste limita legal admisa.

Potrivit legislatiei rutiere, soferii nu pot monta pe masina anvelope cu alte dimensiuni decat cele specificate in cartea de identitate a masinii (CIV). In caz contrar acestia pot fi sanctionati cu o amenda intre 580 si 725 de lei si retinerea certificatului de inmatriculare.

Ce trebuie sa faca soferii pentru a intra in legalitate

Daca soferul doreste sa echizepe vehiculul cu anvelope sau jante care nu sunt mentionate in documentele de omolagare este necesara reomologarea vehicului. Acest lucru presupune efectuarea incercarilor privind performantele sistemului de franare si etalonarea vitezometrului. Reomologarea se va acorda doar daca rezultatele atesta indeplinirea conditiilor tehnice aplicabile.

Acte necesare pentru reomologarea vehiculului