>
Coacăzele negre, dar şi cele roşii, sunt fructe perfecte pentru organism, indiferent de anotimp. Ambele sunt acrişoare şi răcoritoare, au beneficii similare, însă există şi unele diferenţe între acestea.
Coacăzele sunt culese de regulă în luna iulie şi cresc în arbuşti. Indiferent de culoarea pe care o au, acestea sunt bogate în vitamina C şi antioxidanţi şi pe lista de nutrienţi a acestora sunt incluse şi calciul, fierul, magneziul fosforul, potasiu, flavonoizii, pectinele, acizii organici, precum şi vitaminele B1, B2 şi B6.
Ambele specii de coacăze, atât cele roşii, cât şi cele negre, au un efect special, acela că reglează starea de spirit, diminuează stresul şi oboseala cronică şi tratează insomnia. Aceste fructe minuscule au în componenţa lor substanţe active care la nivel cerebral vor produce procese chimice care vor regla dezechilibrele ce cauzează anxietatea, surmenajul sau deficitul de somn.
Odată consumate, coacăzele îşi vor pune amprenta şi asupra sistemului nervos, te va ajuta să substituieşti unele substanţe nutritive, vor avea efecte asupra sistemului digestiv şi multe altele, precum asupra reumatismului, afecţiunile oftalmologice, afecţiunile superficiale ale pielii, cum e acneea ori roşeaţa, dar şi în caz de insuficienţă respiratorie.
Au fibre în conţinutul lor şi sunt foarte bune pentru digestie, în sensul că te vor ajuta dacă ai indigestie, dacă eşti constipat sau dacă ai diaree. În orice caz, şi dacă nu ai astfel de probleme, consumul de coacăze negre sau roşii te va ajuta să le previi.
Citeşte şi:
Fructul Dragonului, examinat. Cum se mănâncă, ce combinații de gust există
Dar cum să consumi coacăzele, aceste fructe de pădure micuţe? Ei bine, ca atare, în principal, dar şi în salate de fructe, smoothie-uri, cu iaurt şi cu cereale sau aşa cum aveţi poftă. Diferenţa dintre aceste coacăze, roşii sau negre, este dată în principal de culoare, dar şi că cele roşii sunt ceva mai greu de găsit. Beneficiile sunt, însă, aceleaşi în cazul consumului ambelor tipuri.