>
Nu de multe ori elevii, nemulțumiți de trezitul de dimineața, se întreabă cine a inventat școala care-i chinuie atât de mult. Ei bine, conceptul a apărut în Antichitate, când grecii au pus bazele școlii în secolul al IV-lea î.d.Hr.
La acea vreme, școala se numea akademos, care, lesne de ghicit, însemna, în traducere liberă, academie. Dar să mergem mai departe. Substantivul școală provine de la cuvântul latin schola, care, la rândul său, este derivat din greaca antică, scholeion, de la schole.
Ca o ironie, termenul însemna, la greci, timp liber, dar apoi termenul a evoluat la „locul în care era petrecut timpul liber”. Și unde, firește, se purtau discuții științifice și filozofice.
Dar școala pe care cu toții o cunoaștem astăzi a fost inventată de poporul bizantin. În anul 425 s-a petrecut ”minunea”, iar școlile erau, pe atunci, doar primare și se adresau instruirii personalului militar. În 1453, sistemul de învățământ avea să se prăbușească, odată cu decăderea Imperiului Bizantin.
Școala obligatorie a devenit comună în părți ale Europei în timpul secolului al XVIII-lea. Primele țări care au obligat elevii să vină la cursuri au fost Danemarca și Norvegia, între anii 1739-1741.
Școala nu are o istorie îndelungată în România. Începutul procesului de formare a statului român modern după Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a dus și la inițierea procesului de construcție a unor sisteme educaționale și de învățământ naționale, proces care s-a desfășurat pe toată perioada secolului al XIX-lea.
Atunci aveau să apară diferite tipuri de instituții de învățământ, școlile elementare, gimnazii, colegii, universități etc.
Iată câteva curiozități legate de școală, din diferite colțuri ale lumii:
Școala situată la cea mai înaltă altitudine se află în Phuma Changthang, Tibet. Este contruită la nu mai puțin de 5373 de metri deasupra nivelului mării.
Cea mai mare școală din lume, raportată la numărul de elevi, se află în Locknow, India. City Montessori School (CMS) a intrat în 2019 în Cartea Recordurilor cu 56.000 de studenți care vin zilnic la cursuri.
În anul 2014, în Torino, Italia a existat o școală care avea un singur elev și un singur profesor.
În Chile, „vacanța de vara” începe în decembrie și se încheie în martie.
În Iran, elevii sunt separați în funcție de sex. Abia la liceu pot învăța la comun.
În anul 2019, peste 1170 școli aveau toaleta în curte la începutul anului școlar în România.