Claudiu Melinte Știri 08.06.2021 20:55

Cine a fost Petrache Poenaru, românul care a inventat stiloul

Cine a fost Petrache Poenaru, românul care a inventat stiloul

Petrache Poenaru este românul care a inventat stiloul. S-a născut la Reşiţa în urmă cu mai bine de 200 de ani.

Se afla la Viena atunci când a făcut descoperirea ce avea să schimbe scrisul lumii. S-a mutat la Paris şi atunci a brevetat „Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală”, tradus în limba franceză ca „plume portable sans fin, qui s’alimente elle-même avec de l’encre”.

Cine a fost, de fapt, Petrache Poenaru?

Descoperirea avea loc pe data de 27 mai 1827. Pentru cei care nu au avut de Petrache Poenaru, acesta a fost secretarul lui Tudor Vladimirescu, cel care a condus Revoluţia din 1821, din Ţara Românească.

Petrache a scos şi primul ziar al armatei lui Vladimirescu iar la revenirea în Bucureşti s-a înfăşurat într-un „tricolor” uriaş.

Tudor Vladimirescu avea să fie asasinat, iar Petrache Poenaru pleca din România şi se stabilea la Paris, unde studia ingineria. În 1831 se mută în Anglia şi scrie un documentar despre călătoria cu trenul, pe care o numea ca fiind una din minunile industriei secolului”, minunându-se că „douăzeci de trăsuri legate unele cu altele, încărcate cu 240 de persoane sunt trase deodată de o singură mașină cu aburi.”

El a inventat stiloul

Se întorcea în ţară şi se implica puternic în înfiinţarea mai multor licee şi şcoli săteşti. A fost fondatorul Colegiului Naţional Carol I din Craiova, recunoscut ca fiind cel mai vechi şi de prestigiu de la noi din ţară. Pe lângă asta, a fost un artizan al învăţământului şi inovaţiei sistemului românesc.

Timp de doi ani, în perioada 1834 – 1836 a insistat pentru introducerea în Muntenia a Sistemului Metric Zecimal. Activităţile sale nu au fost însă dintre cele mai ortodoxe, să zicem aşa. Căci a fost unul dintre participanţii de la Revoluţia din 1848 şi ulterior s-a aflat despre el că a fost membru al Comisiei care se ocupa de liberarea robilor.

Cea mai mare realizare a sa o mărturisea întregii lumi în 1870, atunci când era ales membru al Academiei Române şi ţinea un discurs emoţionant. A vorbit printre altele despre perioada de 5 luni când a fost alături de Tudor Vladimirescu, despre care spunea că i-a schimbat complet viaţa şi că îl va păstra mereu în inimă.