La Centrala Nucleară de la Cernavodă s-a dat alarma după ce o instalație electrică s-a supraîncălzit în apropierea laboratorului chimic. Angajații au fost evacuați.
Conform informațiilor oficiale oferite de reprezentanții Nuclearelectrica alarma s-a dat în jurul orei 15:00, angajații au fost evacuați, iar la fața locului au ajuns echipele de intervenție ale centralei.
Potrivit informațiilor oficiale oferite de reprezentanții Nuclearelectrica, mai mulți angajați au observat dâre de fum în sistemul de ventilație și au dat alarma.
În timp ce personalul din zonă a fost evacuat, echipele de intervenție au ajuns la fața locului și au stabilit că nu este vorba despre un incendiu, ci de o supraîncălzire a unui dispozitiv electric din sistemul de ventilație. Reprezentanții Nuclearelectrica susțin că protecția de temperatură ridicată a echipamentului nu a funcționat corespunzător, s-a supraîncălzit și a generat fum.
Citește și: Mirela a murit la o zi după ce a născut o fetiță sănătoasă. S-a deschis dosar penal
Autoritățile susțin că incidentul de la Cernavodă nu a afectat sistemele centralei, personalul sau mediul.
Acum 34 de ani, în 1986, s-a produs catastrofa de la Centrala Nucleară de la Cernobîl, Ucraina, aflată la 200 km de Kiev, printr-o explozie a centralei, urmată de o contaminare radioactivă a zonei înconjurătoare. Aceasta este considerată cea mai mare tragedie nucleară din istorie.
Se pare că în urma exploziei de la Cernobîl au murit până în 2005 peste 100.000 de persoane doar în Ucraina, Bielorusia și Rusia, în urma contaminării radioactive care le-a provocat boli cardiace, afecțiuni ale sistemului imunidar, dar și cancer.
Explozia care a avut loc la ora 01:23 noaptea, a ridicat dala superioară a reactorului, cu o greutate de 2.000 de tone. Ca urmare a dezastrului două orașe au fost complet evacuate: Cernobîl și Prypiat. Atunci a fost momentul când lumea a început să privească cu alți ochi energia atomică, accidentul din Ucraina sovietică fiind cea mai mare catastrofă nucleară civilă.