>
Cei mai superstiţioşi din fire cred în deochi, iar atunci când o persoană se simte rău sau are dureri de cap se zice că este deochiată. Asta s-ar întâmpla, conform tradiţiilor, atunci când o persoană se miră de o altă persoană.
Şi pentru a rupe acest efect, bătrânii folosesc un descântec. Vei auzi de aşa ceva cel mai des în zonele şi aşezările rurale, împreună cu un alt cuvânt de care este strâns legat, şi anume doechiul. Conform celor care păstrează această tradiţie, descântecul se spune cu scopul de a face o persoană să se vindece de blestemul deochiului.
Ca să aibă efect, „leac”, aşa cum zic bătrânii, se spune doar de către o persoană cu har, iar descântecul se transmite de la o generaţie la alta pe cale orală, doar aşa se învaţă.
Conform superstiţiilor, nu este bine să înveţi descântecul după ce l-ai scris, de exemplu, pe o foaie. Ci se „fură” din zbor, atunci când o persoană o descântă pe o alta, doar atunci când tragi cu urechea.
Descântecele se mai folosesc şi pentru alungarea duhurilor rele sau necazurile, există o superstiţie care spune că dacă se aude o cucuvea cântând lângă casa ta, atunci cineva va avea un mare necaz sau chiar va muri. Ca să scape de acest blestem, bătrânii rostesc un altfel de descântesc, pentru a alunga toate spiritele rele.
Până ajungeţi să „furaţi” descântecul de la un bătrân cu har, vă lăsăm cele mai celebre rostiri pentru a te scăpa de deochi: