>
Cazierul judiciar reprezintă definiția cetățeanului în fața legii. Cazierul judiciar poate fi ridicat doar de la Poliția Română și va prezenta situația judiciară a unei persoane. Poate fi folosit în mai multe situații și e bine de știut că are un termen de valabilitate destul de scăzut.
În nomenclatorul meseriilor din România există câteva domenii de activitate care cer cazierul judiciar în momentul angajării. Cu cât acesta este mai curat, de preferat fără nicio mențiune trecută în el, cu atât persoana în cauză este mai curată în fața legii.
De cele mai multe ori, cazierul judiciar se eliberează la cererea persoanelor care vor să se înscrie la școala de șoferi și, mai apoi, să susțină examenul de permis. Dar, așa cum am spus, există posibilitatea ca unii angajatori să ceară cazierul judiciar și la angajare, pentru a se asigura că persoana în cauză nu a avut probleme cu legea.
Printre meseriile care necesită prezentarea unui cazier judiciar la angajare putem enumera: avocați, judecători, consilieri juridici, persoane care vor să gestioneze anumite bunuri, paznici în instituții importante, farmaciști.
Indiferent de motivul pentru care soliciți eliberarea cazierului judiciar, trebuie să știi că acesta va fi valabil doar în termen de șase luni de la emitere. De regulă, cazierul judiciar se eliberează pe loc! Pot exista și cazuri în care acesta va putea fi eliberat în maximum trei zile lucrătoare.
Persoanele cu vârstă de peste 18 ani trebuie să se prezinte în orice secție de Poliție cu cartea de identitate și să completeze o cerere tip care să conțină numele și motivul pentru care soliciți cazierul.
Dacă este nevoie de cazier pentru o persoană minoră, atunci acesta poate fi obținut doar de către părintele sau tutorele minorului, ori de altă persoană împuternicită legal. Împuternicitul va fi nevoit să aibă buletinul în original, dar și procura care să dovedească cadrul legal.