Păcuraru Stelian Auto 11.01.2022 13:54

Cât durează să faci școala de șoferi în funcție de categorie și cât timp este valabilă

Cât durează să faci școala de șoferi în funcție de categorie și cât timp este valabilă

Fie că ai împlinit 18 ani și ești nerăbdător să conduci mașina visurilor, fie că te-ai hotărât mai târziu să devii șofer, pentru a obține permisul de conducere e nevoie să urmezi cursurile unei școli de șoferi. Chiar dacă, de multe ori, ne dorim să obținem lucrurile pe loc, e bine de știut că obținerea permisului auto necesită o perioadă mai lungă de timp.

Cât durează școala de șoferi

Imediat după ce ai aflat cât costă școala de șoferi, ți-ai ales firma preferată și ai finalizat înscrierea (dosar complet, cu tot cu adeverință medicală), vei fi repartizat către un instructor pentru zona teoretică, iar apoi către un instructor de traseu. Așadar, prima dată vei dobândi câteva cunoștințe de ordin teoretic, de la învățarea semnelor până la diferite porțiuni din legislație, iar după abia vei putea să-ți dezvolți abilitățile în trafic.

Cursurile teoretice sau, mai pe scurt, legislația – așa cum vei auzi des, se pot realiza în totalitate atât înainte cât și în timpul efectuării orelor de practică. În general, vei avea nevoie de 24 de ore de legislație pentru a fi încadrat corespunzător în examen. În medie, o ședință durează o oră, dar există și școli care le oferă cursanților posibilitatea să efectueze mai multe ședințe într-o singură zi pentru a nu fi nevoie de 24 de vizite la cursurile de legislație.

Partea practică a școlii de șoferi pentru categoria B, condusul propriu-zis, durează 15 ședințe, fiecare ședință având câte două ore. De 15 ori vei fi în mașină, alături de instructor, și te vei obișnui cu tot ceea ce presupune șoferia. Practic, vor fi 24 de ore de legislație și 30 de ore de condus pentru a avea dosarul complet.

Pentru a obține permisul pentru categoria C vei avea nevoie de cinci săptămâni, incluzând aici orele de legislație și cele 30 de ore de condus. Pentru categoria E sunt necesare două săptămâni pentru realizarea celor 10 ore de legislație și 10 ore de condus.

Cât timp este valabilă școala de șoferi

Dacă dorești să faci totul pe repede înainte și vei dobândi rapid toate cunoștințele, atunci școala de șoferi va dura în jur de 6 săptămâni, din momentul în care ai început până când vei putea susține examenele de sală și traseu. Desigur, nu toată lumea are timp pentru a termina atât de repede, așa că e bine de știut valabilitatea dosarului.

Școala de șoferi are termen de valabilitate 12 luni din momentul finalizării ultimei ore de condus. Din acel moment, ai timp 12 luni, atât cât este valabil examenul psihologic înscris în fișa medicală, pentru a obține permisul auto.