Gabriela Dinu Știri 07.01.2023 12:09

Ce taxe trebuie să plătești dacă îți cumperi o mașină din Germania

Ce taxe trebuie să plătești dacă îți cumperi o mașină din Germania

Dacă te-ai hotărât să cumperi o mașină second hand, adusă din Germania, este bine să te informezi înainte despre costurile primei înmatriculări în România.

În rândurile ce urmează vă vom ajuta să faceți un calcul aproximativ cu taxele pe care trebuie să le achitați, precum și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmați.

Cât te costă dacă îţi iei o maşină din Germania?

Dacă mașina pe care vrei să o cumperi are numere valabile și asigurarea RCA, atunci trebuie să o programați la RAR (Registrul Auto Român). Cât așteptați pentru a vă prezenta la RAR trebuie să traduceți în română la un birou de traduceri legalizate briful mare, briful mic, factura sau doumentul de achiziție.

Pentru traducerea acestelor documente trebuie să scoateți din buzunar o sumă cuprinsă între 60 lei si 150 lei. La Registrul Auto Român trebuie să achitați aproximativ 600 ron pentru eliberare CIV (Carte de Indentificare a Vehiculului) si ITP-ul (Inspecția Tehnică Periodică).

Citeşte şi:

Trebuie sau nu să plătești rovinieta atunci când ai numere roșii. Ce spune legea în această situație
Tarife la Târgul Autovit din Vitan. Cât costă să scoți mașina la vânzare acolo și ce chirii există

Pentru obţinerea acestora trebuie să aveti cererea tip de solicitare RAR, actul de indentitate documentele de înmatriculare din țara de origine și certificatul de conformitate (COC) emis de către prooducătorul vehiculului (obligatoriu pentru vehiculele fabricate după data de31.08.2018).

Acum, că aveți documentele trebuie sa vă prezentați la ANAF pentru eliberare certificat TVA. Pentru acesta trebuie să aveți completată cererea tip si copii după documentele pe care le dețineti. Următorul drum este la Direcția de Taxe și Impozite pentru înregistrarea în evidențele fiscale și stabilirea impozitului anual.

Dacă ați obținut toate aceste documente trebuie să vă prezentați la Direcția Regim Permise de Conducere și înmatriculare a Vehiculelor, unde trebuie sădepuneți documentele pe care le-ați obținut anterior. Aici trebuie să achitați taxa de eliberare talon, care este aproximativ 49 lei, dar şi taxa pentru plăcuțele de înmatriculare. Aici avem două taxe și anume 40 lei pentru numerele eliberate la rând sau 85 lei pentru numerele preferențiale.