>
De la 1 ianuarie 2021 piața de energie electrică se liberalizează complet, ceea ce înseamnă că toți clienții casnici își pot schimba furnizorul de energie electrică. Ce se întâmplă dacă nu faci acest lucru?
Liberalizarea pieței de electricitate aduce schimbări pentru români. Atât consumatorii care aleg să-și schimbe furnizorul de energie elctrică, cât și cei care nu vor opta pentru trecerea la ofertele concurențiale vor avea în continuare energie electrică, dă asigurări Silvia Vlăsceanu, directorul ACUE.
Cei care rămân în continuare la același furnizor de energie electrică ar putea plăti facturi mai mari chiar și cu 25%, așa zisul preț de serviciu universal.
„Cel mai important lucru pe care trebuie să îl ştie consumatorii este că nu este pusă în pericol niciun moment continuitatea alimentării cu energie electrică”, a subliniat ea.
ANRE îi sfătuiește pe consumatori să studieze oferta și să aleagă ofertele care li se potrivesc cel mai bine. Furnizorul poate fi schimbat de la 1 ianuarie 2021, dar și în timpul anului.
”Începând cu data de 1 ianuarie 2021 piaţa de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurenţial, inclusiv pentru categoria clienţilor casnici care au beneficiat în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Prin urmare, preţurile de furnizare la clienţii casnici nu mai sunt stabilite de către ANRE, acestea se formează în mod liber pe baza cererii şi a ofertei”, informează ANRE prin intermediul unui comunicat.
Prin liberalizarea completă a pieţei de la 1 ianuarie 2021 România respectă în integralitate prevederile legislaţiei europene, respectiv prevederile Regulamentului (UE) 2019/943 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piaţa internă de energie electrică. Aceasta prevede că preţurile se formează în funcţie de cerere şi ofertă.
Liberalizarea pieței de energie electrică înseamnă că prețurile nu vor mai fi reglementate, iar furnizorii vor achiziționa toată cantitatea de energie de pe bursă, drept urmare prețurile nu vor mai fi stabilite de ANRE, ci în funcție de cerere și ofertă.
Citește și: Crește salariul minim. Cât vor primi românii din 2021
Românii trebuie să știe că trecerea de la un furnizor la altul nu implică costuri suplimentare și nici modificări de ordin tehnic. Cei care fac acest lucru vor plăti mai puțin decât dacă rămân cu vechile contracte, subliniază și ministrul Energiei.
„Există piaţa concurenţială, care este mai ieftină decât piaţa universală şi există Hidroelectrica, care are un preţ mai mic de la 1 ianuarie. Oamenii ar trebui să se uite pe site-ul ANRE, la comparatorul de preţuri, şi să-şi aleagă oferta cea mai bună”, a declarat, luni, pentru Agerpres, Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Trecerea la un alt furnizor de electricitate se va face în termen de maxim 21 de zile de la data solicitării.