Gabriela Dinu Știri 09.02.2022 12:43

Ce salarii există pe șantierele din România. Câți bani ia un salahor, un inginer sau un macaragiu

Ce salarii există pe șantierele din România. Câți bani ia un salahor, un inginer sau un macaragiu

Munca în construcţii este pe atât de grea, pe cât este şi de bine plătită. Unii angajaţi sunt plătiţi pentru o zi de lucru, alţii la lucrare, iar unii au procent din întreaga sumă destinată vânzării sau construirii unui bloc sau a unei locuinţe.

Indiferent că vorbim de salahori, ingineri sau alte meserii, salariile sunt pe măsură şi o mulţime de români lucrează în acest domeniu la noi în ţară.

Ce salarii au angajaţii din construcţii în România?

Dacă vorbim despre şantierele din afară, aici sunt, desigur alte sume. Salariile sunt mai mari, dar şi nivelul de trai este altul. De aceea, sunt mulţi români care preferă să îşi lase familiile în ţară şi să plece la muncă, peste graniţă, pentru a face un ban cinstit.

Cea mai întâlnită meserie de pe şantierele de construcţii este aceea de salahor, iar aceştia sunt plătiţi, de regulă, la zi. Un salahor primeşte suma de 150 de lei pentru o zi lucrată şi aşa ajuns la un salariu lunar în valoare de cel puţin 3000 de lei. Aceștia folosesc de obicei rotopercutoare sau mașini de găurit în meseria lor.

Un salariu ceva mai mare îl are un zidar. Căci aceştia sunt plătiţi tot la ziua de muncă, dar aici partea financiară este ceva mai avantajoasă, primind suma de 250 de lei pentru fiecare zi de muncă. Un zidar ajunge să încaseze astfel lunar suma de cel puţin 5.000 de lei.

Citeşte şi:

Ce salariu are un angajat la Dacia Renault cu peste 10 ani de experienţă
Ce salariu are în 2022 un polițist de la rutieră cu tot cu bonusuri și sporuri

Inginerii sunt angajaţi în alt mod şi de cele mai multe ori îşi negociază onorariul cerând un procent din valoarea sumei integrale pe care firma de construcţii o solicită atunci când încheie un contract. Făcând un calcul simplu, un inginer care lucrează pe şantier ajunge la un salariu lunar de 6-7.000 de lei, dar şi răspunderea este pe măsură, lucrarea integrală fiind în mâinile sale. Inginerul care lucrează în construcţii este cel care încheie procesele verbale şi se ocupă de toate aceste detalii.

Un macaragiu care lucrează pe şantierele din România câştigă foarte bine, undeva la 3-400 de lei, în funcţie de cum se înţelege înainte de începerea lucrării. Astfel, pe lună, ajunge să câştige aproximativ 8.000 de lei.