Ioana Filipescu Știri 06.02.2023 19:46

Ce salarii au militarii din Fortele Navale Romane

Ce salarii au militarii din Fortele Navale Romane

Înainte de a vorbi despre salariile militarilor să vedem ce înseamnă Forțele Navale Române. În primul rând, reprezintă o categorie de arme ce face parte din Armata Română. Și care efectuează operațiuni îndeosebi în Marea Neagră și pe fluviul Dunărea.

Forțele Navele mai sunt numite, în mod curent, Marina militară română. Denumirea oficială de „Forțele Navale Române” a fost dată de autoritățile Republicii Populare Romîne și păstrată după 1989. Până în 1948 s-a denumit Marina Regală Română, iar înainte de 1880, Flotila Domnească.

Cât câștigă militarii Forțelor Navale Române?

Salariile nu-s amețitoare, dar nici de nebăgat în seamă. ”Recruții” dornici de aventură maritimă vor câștiga după cum urmează: un subofiţer FOS va avea un venit brut, cu sporurile aferente, de 5.490 de lei, ceea ce înseamnă 3.212 de lei net.

De asemenea, misiunile externe vor fi plătite suplimentar, în raport cu riscurile la care se expun militarii. Astfel, luptătorii din Forțele Navale din România care pleacă în misiuni primesc o primă specială de campanie egală cu salariul.

Și nu e totul. În timpul perioadei de misiune, militarii mai câștigă sume de bani care care țin cont de ordinul de numire/detaşare dublată. La această valoare se adaugă o compensaţie de risc/pericol deosebit în cuantum de 30%, aplicată la solda de funcţie.

Mai este și diurna. În cazul unui subofiţer, aceasta ajunge la 70 de euro pe zi. Un calcul simplu arată că, pentru o misiune în Afganistan, noii angajați din Forțele Navale din România pot să-și dubleze sau chiar să-și tripleze salariul.

Conform calculelor, un angajat cu funcția de plutonier în cadrul FOS primește lunar un salariu de 7.387 de lei, la care se adaugă 2.200 de euro, ajungând la un total de aproximativ 3.800 de euro.

Salarii soldat – șef de Stat Major

În general, un soldat câștigă în România o solda (care înseamnă salariul) de 2.500 de lei. Este salariul de pornire, acesta fiind salariul de pornire pentru un tânăr care se înrolează în serviciul militar.

La polul opus, șeful Statului Major General câștigă o soldă de funcție de 10.880 de lei.

Ce înseamnă Forțele Navale Române

Forțele Navale Române, care înseamnă parte militară a Marinei române, sunt împărțite în:

  • Flota militară maritimă a României, cu aproximativ 45 de unități care operează mai ales în Marea Neagră, dar și pe mările și oceanele lumii în cadrul operațiunilor NATO
  • Flota militară fluvială a României, cu aproximativ 15 unități care operează pe Dunăre
  • Vedetele și șalupele grănicerești, adică ale Poliției de Frontieră