>
În contextul eliminării pensiilor speciale ale parlamentarilor, Theodor Stolojan a dezvăluit ce pensie primește după ce a lucrat pentru instituții importante.
Theodor Stolojan, în vârstă de 77 ani de ani, a deținut funcția de prim-ministru al României din partea FSN, între 16 octombrie 1991 și 18 noiembrie 1992. În 2008, Traian Băsescu l-a desemnat pentru un nou mandat de premier, dar el a renuțat la candidatura pentru această funcție.
Nu s-a retras din viața politică. Theodolor Stolojan a lucrat 6 ani la Banca Mondială și mai apoi la Parlamentul European. Invitat la Digi24, acesta a dezvăluit ce pensie primește lunar, fără să ofere însă o sumă exactă. Acesta a dezvăluit că pensia de europarlamentar se învârte în jurul sumei de 1.500 de euro.
Aceasta nu este însă singura pensie pe care fostul premier o încasează. Pe lângă suma primită lunar de la Parlamentul European, Stolojan încasează și o pensie de la statul român, pe bază de contributivitate.
“Lumea îmi spune: Bine, domne, ție ți-e ușor să vorbești că ai pensie de la Parlamentul European. Eu în România am pensie pe bază de contributivitate, ca oricare dintre cei 5 milioane de pensionari. Am într-adevăr pensie de la Parlamentul European, dar care e plafonată. Nu există pensie în Parlamentul European sau de la Banca Mondială care să depășească nivelul salariului pe care-l ai”, a declarat acesta.
Citește: Ce pensie are Ion Iliescu după trei mandate ca președinte
Acesta a explicat că în timp ce salariul de la Parlamentul European se învârte undeva în jurul sumei de 7.000 de euro, fără diurnă sau alte sporuri, pensiile sunt plafonate și funcționează în baza unui fond pe care fiecare europarlamentar și-l constituie în anii de mandat.
„La Banca Mondială există un fond de pensie care funcționează pe bază de constituire, adică îți constitui propriul fond de pensie. Sigur, intri împreună cu toți ceilalți pensionari, dar eu mi-am constituit în cei șase ani cât am lucrat, am vărsat cam 400 și ceva de dolari în fiecare lună și mi-am constituit propriul fond de pensii care apoi a intrat într-un anumit sistem și am o anumită pensie de acolo, care e, sigur…
De la Parlamentul European pensia se cunoaște. Ai cam 1.500 de euro pentru un mandat. Dar e limitată. La Parlamentul European salariul e undeva aproape de 7.000 de euro, nu vorbesc de diurnă sau altele. Deci pensiile sunt plafonate”, a declarat Theodor Stolojan, la Digi24.