Gabriela Dinu Știri 29.10.2022 08:34

Ce înseamnă spam pe telefon şi cum să te fereşti de el

Ce înseamnă spam pe telefon şi cum să te fereşti de el

Spamul pe telefon este o metodă tot mai des utilizată printre cei care deturnează conturi de reţele sociale şi nu numai. Din rândurile următoare veţi afla tot ce trebuie să ştiţi despre cum puteţi fi spamaţi prin intermediul telefonului şi totdată cum să vă feriţi de asta.

Există mai multe tipuri de spam şi oricare dintre acestea ne poate afecta într-un fel sau altul. O mulţime de oameni s-au trezit din nimic cu diverse mesaje sau apeluri de la numere de telefon dubioase. Acestea vin sub forma unor reclame, mesaje text simple şi a început să fie mai răspândit în prezent.

Cum să evitaţi spam-ul pe telefon?

Dacă în trecut pe e-mail, Facebook sau Instagram se întâmplau toate acestea, tentativele de „phishing” au apărut şi pe telefoane. Acele mesaje primite de la numere de telefon pe care nu le aveţi deja în agendă sunt identificate rapid şi etichetate imediat cu riscul de spam. Numai că utilizatorii, adică noi, nu ar trebui să accesăm niciun link din cele primite.

În acelaşi timp, nu toate mesajele pe care le primiţi sunt spam. Dacă le citiţi cu atenţie vă puteţi da seama cu uşurinţă că vă confruntaţi cu un escroc. Primul semn este acela că de cele mai multe ori acestea provin de la persoane din străinătate, care nu ştiu limba română, şi folosesc google translate pentru a-şi traduce mesajele. Deci, dacă citiţi cu atenţie textul şi observaţi cea mai mică urmă de greşeală gramaticală, să ştiţi că v-aţi putea confrunta cu un spam.

Cele mai întâlnite metode de spam sunt:

  • ţi se spune că ai câştigat un premiu, dar eşti nevoit să îl răscumperi prin accesarea unui link;
  • ai fost suprataxat şi trebuie să îţi fie rambursaţi nişte bani;
  • ţi se spune că ai făcut o tranzacţie şi ţi se cere să o confirmi;
  • primeşti un mesaj cu privire la o livrare şi este nevoie să te conectezi la un anumit link pentru a programa.