Păcuraru Stelian Auto 03.02.2022 10:04

Ce indică, de fapt, martorul zig zag la mașinile Dacia și cum îl resetezi

Ce indică, de fapt, martorul zig zag la mașinile Dacia și cum îl resetezi

Șoferii de Dacia sunt o categorie aparte. Au îndurat, de-a lungul vremii, probleme care se remediau cu șosete de damă sau cu cantități mari de apă aruncate pentru a mai stinge ”încingerea” de sub capotă. Să-i apreciem că au avut mașini Dacia și că au continuat să cumpere această marcă și în epoca modernă.

Dar tot ei, șoferii de Dacia, au avut ghinionul să dea peste o altă eroare de bord, care să aibă o denumire amuzantă. Dacă la alții vorbim de martor ”check engine”, utilizatorul de Dacia se confruntă cu martorul ”zig-zag”. Apare la modelele Dacia Logan, Dacia Duster sau chiar la Sandero și la frații din Franța, Renault Clio.

Ce indică martorul zig-zag la mașinila Dacia

Zig-zag ar fi denumirea de scenă, pentru că martorul s-ar traduce real ca un dreptunghi care are în interior o linie frântă. Se cheamă martor luminos multifuncțional, apare pe roșu sau portocaliu, și vine la pachet cu o veste tristă: eroare la sistemul de injecție. Dar nu de fiecare dată poate ascunde această problemă! Sunt șoferi care au semnalat, la același martor zig-zag, probleme în zona de pneuri, eroare la turbină sau eroare la senzorul de presiune rampă comună.

Dacă ai noroc de zig-zag pe culoare portocalie, atunci nu e chiar atât de rău. Mașina te anunță că încă te poate duce în siguranță până la cel mai apropiat service auto.

În cazul în care ai o zi proastă, atunci ți se va aprinde zig-zag pe roșu. Se va aprinde atât la contact, cât și după pornirea mașinii și va fi acompaniat și de un semnal sonor. Pentru a nu risca accidente sau avarierea mai gravă, este recomandat să opriți de îndată mașina.

E bine de știut că martorii de bord de culoare roșie trebuie tratați la fel de serios pe orice alt tip de mașină. Apariția lor anunță o problemă serioasă la mașină, care trebuie rezolvată de urgență.