Gabriela Dinu Știri 14.02.2023 18:57

Martori de bord BMW, Volkswagen, Skoda, Audi, Dacia, Opel. Ce înseamnă fiecare bec aprins

Martori de bord BMW, Volkswagen, Skoda, Audi, Dacia, Opel. Ce înseamnă fiecare bec aprins

Atunci când sunt activi in bordul mașinii, martori pot reprezinta o mare problemă pentru majoritatea conducătorii de autovehicule. Câți dinte șoferi știu care este semnificația martorilor de bord sau ce defecțiune indică aceștia?

Cu siguranța toți conducătorii auto au văzut măcar odată, încă de la pornirea motorului, când apar și dispar o parte din cei aproximatix 60 martori care pot fi afișați în bordul mașinilor și au realizat că aceștia sunt împărțiți în 3 categorii, în funcţie de culorile pe le afișează.

Ce înseamnă fiecare martor aprins în bordul maşinii

Martorii de culoare verde (albastru la anumite mărci) sunt cei mai inofensivi deoarece indică informații despre statusul unor componente (semnalizare, avarii, lumini aprinse si altele).

Martorii de culoare galbenă (portocaliu la anumite mărci) indică o defecțiune ce necesită intrarea în service în cel mai scurt timp pentru reparație sau pentru o înlocuire a unei anumite componente a maşinii (bec ars, plăcuțe de frână uzate, nivel scăzut de combustibil, avertizare bujii, temperatură scăzută, lumini ceață și altele).

Cei mai periculoşi dintre toţi sunt martorii de culoare roşie, care anunţă defecţiunile grave sau problemele serioase de siguranţă. Acestea cer asistenţa de urgenţă şi intervenţia rapidă.

Ce reprezintă becurile de culoare roşie care se aprind în bord

Martorii de culoare galbenă pot anunţa probleme de ordin ESP, existenţa apei în filtrul de combustibil, dezgheţare lunetă sau parbriz, probleme cu senzorii de ploaie, defecţiune eleron, probleme cu plafonul decapotabil, probleme cu farurile adaptive, airbag-ul dezactivat activarea sistemului de coborâre pantă asistată etc.

Cei mai frecvenţi martori din bord apar atunci când ai portbagajul deschis, atunci când combustibilul e scăzut, când motorul e supraîncălzit, când sunt probleme cu uleiul de motor, ori când există probleme la motor, luminile de ceaţă din faţă sunt aprinse, sau probleme cu servodirecţia, sunt probleme cu plăcuţele de frână sau sistemul de pornire e defect.

Martorii cu verde sau albastru au rolul de a anunţa asupra activării cruise-controlului, apasă pedala de frână, te anunţă atunci când ai volanul blocat, atunci când luminile de întâlnire sunt aprinse, ori indică funcţionarea fazei lungi.