Gabriela Dinu Știri 28.03.2024 13:33

Ce încărcătură istorică are Hanul Ancuței, unul dintre cele mai longevive cărciumi din România. În urmă cu 300 de ani era locația preferată a haiducilor

Ce încărcătură istorică are Hanul Ancuței, unul dintre cele mai longevive cărciumi din România. În urmă cu 300 de ani era locația preferată a haiducilor

Hanul Ancuţei este localizat în comuna Tupilaţi din judeţul Neamţ şi este o vestită cârciumă de la noi, und eîşi făceau veacul în trecut haiducii de la noi.

Este şi titlul operei lui Mihail Sadoveanu, Hanul Ancuţei, care se studiază în prezent în toate şcolile din România.

Cum poţi ajunge la Hanul Ancuţei?

Aşa a şi devenit cunoscut, de fapt, după ce Sadoveanu publica în 1928 volumul său de povestiri în ramă, legate în „Hanul Ancuţei”. Este situat undeva la intersecţia drumurilor Piatra Neamţ – Roman şi a fost construit în 1718, după cum scrie şi pe pancarda amplasată şi acum lângă han.

Cel care a înfiinţat locul de legendă este vornicul Ştefan Catargiu, proprietarul moşiei Tupilaţi. Acesta înfiinţase târguri în zonă şi hanul a fost soluţia perfectă, amplasat chiar la intersecţia celor două mari drumuri comerciale.

Mihail Sadoveanu, celebrul scriitor, descria Hanul Ancuţei ca fiind o adevărată cetate, nicidecum un simplu han: „Avea niște ziduri groase de ici până colo, și niște porți ferecate cum n-am mai văzut de zilele mele. Pe lângă adăpost, hanul oferea oamenilor și prilej de petrecere. În cuprinsul lui puteai oploși oameni, vite și căruțe și nici habar nu aveau din partea hoților… Porțile stăteau deschise că la Domnie.

Cât costă o noapte de cazare la Hanul Ancuţei?

Și prin ele, în zilele de toamnă, puteai vedea valea Moldovei cât bătea ochiul și pâclele munților pe păduri de brad până la Ceahlău și Halauca. Iar după ce se cufundă soarele înspre tărâmul celălalt și toate ale depărtării se ștergeau și lunecau în tainice neguri, – focurile luminau zidurile de piatră, gurile negre ale ușilor și ferestrelor zebrelite. Contenea câte un răstimp viersul lăutarilor, și porneau poveștile…”

În prezent, Hanul Ancuţei funcţionează în continuare şi pragul său este călcat de o mulţime de oameni. Chiar recent a fost premiat pentru cea mai bună gastronomie tradiţională, acolo fiind locul unde pentru mâncare şi tradiţie timpul pare că nu a trecut niciodată şi bucatele îşi păstrează gustul de altădată.

Persoanele care trec pe E85 sau care merg special pentru a dormi la Hanul Ancuţei trebuie să ştie că rezervări se pot face de pe site-urile de specialitate iar preţul pentru o singură noapte de cazare este de doar 200 de lei.