Gabriela Dinu Știri 05.10.2021 09:46

Ce faci când pierzi certificatul de naștere. Cum se eliberează unul nou și ce acte sunt necesare

Ce faci când pierzi certificatul de naștere. Cum se eliberează unul nou și ce acte sunt necesare

Se ştie că unul dintre cele mai rele lucruri pe care le poţi face este să-ţi pierzi portofelul cu acte. Ce trebuie să faci dacă ai rămas fără buletin de identitate sau fără certificat de naştere?

Din rândurile următoare veţi afla care este procedura atunci când v-aţi pierdut certificatul de naştere şi doriţi să vă eliberaţi unul nou.

Ce acte trebuie să ai la tine când îţi eliberezi duplicatul certificatului de naştere

Primul pas pe care trebuie să-l faceţi este să mergeţi la primăria la care certificatul de naştere pierdut a fost înregistrat sau la cea la care aveţi domiciliul înscris în act.

Odată ajunşi acolo, trebuie să soliciaţi eliberarea unui duplicat după certificatul de naştere pe care l-aţi pierdut. Există o cerere tip pe care trebuie să o completaţi şi să explicaţi care este motivul pentru care aveţi nevoie de aceste lucruri.

Pe lângă cerere, vă mai trebuie şi actul de identitate, atât în original, cât şi în copie, precum şi dovada achitării unei taxe de timbru. Aceasta costă doar 2 lei şi se plăteşte la Direcţia Impozite şi Taxe Locale de care aparţineţi. Totodată, este util să aveţi la dumneavoastră, dar nu obligatoriu, şi o copie după certificatul de naştere pierdut.

Ce amendă primeşti dacă îţi pierzi certificatul de naştere?

Motivele pentru care un certificat de naştere poate fi eliberat în duplicat sunt: la deteriorarea sau ruperea acestuia, ori la socilitarea certificatului de model nou, în legătură cu transcrierea acestora în grafia de tip latin.

Mare atenţie, însă, căci pierderea sau deteriorarea documentelor oficiale se sancţionează cu amendă în unele cazuri, iar aceasta variază între suma de 100 şi 200 de lei. Pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de naştere nu se percep taxe şi îl veţi primi pe loc, în ziua în care faceţi solicitarea.

Dacă certificatul de naştere v-a fost furat şi veniţi la Primărie că aţi reclamat deja fapta la Poliţie, atunci veţi scăpa de orice fel de sancţiune şi documentul solicitat vă va fi eliberat pe loc.