Gabriela Dinu Știri 11.03.2023 16:08

Ce este legea marţială şi când se poate aplica în România

Ce este legea marţială şi când se poate aplica în România

Legea marţială se anunţă oficial şi are loc atunci când autoritatea militară dintr-o ţară este cea care preia controlul asupra statului, în locul unei administraţii civile obişnuite. Mai exact, reprezintă impunerea unui control militar direct asupra tuturor funcţiilor civile normale ale unui Guvern şi are loc ca răspuns la o urgenţă imediată, de ordin temporar.

Când vorbim de urgenţe, ne referim la potenţiale invazii, catastrofe majore, ori despre ocuparea unui teritorii. Atunci când este instalată legea marţială şi anumite drepturi individuale ale cetăşilor sunt suprimate, cu scopul de a îndeplini sistemul de securitate. Pedepsele pentru cei care încalcă regulile din timpul legii marţiale sunt de regulă mai dure decât din viaţa de zi cu zi.

Ce este, de fapt, legea marţială?

Există ţări care au introdus inclusiv pedeapsa cu moartea în cazul fărădeliglor comise în timpul legii marţiale, chiar dacă în sistemul legal obişnuit pedeapsa cu moartea nu există.

În trecut, legea marţială se impunea în timpul războaielor ori pe diverse teritorii ocupate, cu scopul de a permite Guvernului statal să controleze şi să coordoneze mai uşor populaţia.

Ultima dată în istoria recentă când s-a instaurat legea marţială într-o ţară europeană s-a întâmplat pe 24 februarie 2022, atunci când preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensnki, impunea acest sistem, din cauza atacurilor repetate ale Rusiei, cu care se află şi în prezent în război. Pentru Ucraina, este deja a doua oară când decretează legea marţială, după ce în 2018, Petro Oleksiiovici Poroşenko făcea acest lucru.

Când şi cum se poate aplica legea marţială în România?

În România, legea marţială ar putea fi impusă oricând, în cazul unei crize sociale majore, o criză profundă sau în caz de stare de răboi. Aceasta va avea rolul de a înlocui infrastructura distrusă în timpul crizei, să ofere securitate cetăţenilor, care sunt ascunşi în caz de bombardamente sau alte catastrofe. Şi la noi, legea este mult mai dură atunci când vorbim despre reguli şi sancţiuni atunci când este implementat sistemul de lege marţială, iar armata preia conducerea ţării, în locul actualului Guvern.

Cu siguranţă este un eveniment nefericit, pe care nu şi-l doreşte nimeni, dar care se impune în situaţiile de criză.