Ionuț Nițulescu Utile 22.12.2022 19:50

Ce este hipnoza și ce se întâmplă în mintea oamenilor atunci când sunt hipnotizați

Ce este hipnoza și ce se întâmplă în mintea oamenilor atunci când sunt hipnotizați

Hipnoza, o tehnică extrem de controversată, este una dintre cele mai eficiente metode de transformare pentru a obține rezultatele pe care le vrem în viața noastră cât și o rezolvare pentru problemele pe care le avem. Hipnoza este o metodă de lucru cu psihicul oamenilor și o modalitate de a rezolva problemele din subconștient. Hipnoza este folosită cu succes în scop terapeutic, dar și ca modalitate de dezvoltare personală. 

Hipnoza, o metodă terapeutică extrem de controversată

Hiponza este o tehnică extrem de controversată, mai ales că știința abia face primii pași în explicarea exesteia. Pentru unii provoacă fascinație, iar pentru alții un dezacord total, dar rămâne o metodă de lucru care nu poate fi ignorată. Este o componentă clinică și terapeutică care implică mai multe proceduri și sugestii care duc persoana hipnotizată spre experiențe imaginative.

Scopul hipnozei este acela de a face persoana aflată în tranșa hipnotică să se concentreze asupra unui singur subiect, concentrându-se mai puțin asupra altor factori externi.

Mulți oameni se tem de hipnoză și le este teamă să intre în transă crezând că pot fi determinate să facă lucruri pe care nu și le doresc, dar ăsta este doar un mit. Tranța permite persoanei hipnotizate doar să structureze comportamente și asocieri care nu îi sunt folositoare, cum ar fi o traumă sau o dependență.

Citește și: Cele mai ciudate 10 superstiții din România. Și tu le-ai avut la un moment dat! 

Cum ajută hipnoterapia și când se folosește?

Spre deosebire de multe idei greșite față de hipnoză, aceasta este o modalitate științifică, fiind testată în studii multiple de-a lungul anilor. Primele analize au fost realizate în anii 1950, dar certitudinea  că hipnoza poate fi un demers terapeutic a fost arătat în 1996 de către un Institut de sănătate din Statele Unite care a arătat că hipnoza poate reduce durerile persoanelor bolnave de cancer.

Hipnoza poate ajuta persoana să dezvolte abilități de comunicare mai bune și ajută la dezvoltarea unei încrederi mai mari în sine a persoanei, poate îmbunătăți controlul emoțiilor și îmbunătățește perfomanțele persoanei pe diverse paliere de viață sau de activitate.