Gabriela Dinu Știri 13.09.2022 17:53

Ce este, de fapt, Certificatul de Integritate Comportamentala și cum se obține

Ce este, de fapt, Certificatul de Integritate Comportamentala și cum se obține

Certificatul de Integritate Comportamentală este un document ce este solicitat candidaţilor care vor să se angajeze în învăţământ, sănătate sau protecţie socială.

Este o regulă nouă, care a fost implementată în 2019, atunci când a fost promulgată Legea privind Registrul naţional automatizat, cu privire la persoanele cu un trecut suspect, ce au comis infracţini sexuale. Acest registru este reglementat de către Ministerul Afacerilor Interne şi este ţinut de către structurile specializate din cadrul Poliţiei.

Cum se poate obţine un Certificat de Integritate Comportamentală

Acest certificat se eliberează persoanelor fizică şi are rolul de a atesta faptul că aceste persoane nu au comis infracţiuni sexuale ori abuzuri împotriva minorilor sau a persoanelor vulnerabile, categorii detaliate şi înscrise în Registrul Naţional.

Această adeverinţă se solicită asistenţilor medicali, tuturor angajaţilor din învăţământ, sănătate, protecţie socială şi oricărei persoane publice sau private care desfăşoară activităţi al cărui obiect de activitate îl presupune lucrul cu copiii, persoanele în vârstă, cu dizabilităţi ori care fac parte din categoria de persoane vulnerabile.

Citeşte şi:

Cum se obține certificatul de eficiență energetică pentru un apartament sau pentru o casă. Documente necesare
Redobândire certificat de înmatriculare. Cum îl primești înapoi, ce trebuie să faci și care sunt pașii exacți

Nu este greu de obţinut, iar procedura este aceeaşi ca la certificatul de cazier judiciar, adică vă puteţi prezenta la orice unitate de poliţie în cadrul căreia a fost organizat un ghişeu pentru eliberarea certificatelor de cazier.

Odată obţinut certificatul de integritate comportamentală, acesta are o perioadă de valabilitate de şase luni, la fel ca la certificatul de cazier judiciar. Modelul unui astfel de certificat poate fi consultat aici.

Aveţi nevoie de cartea sau de buletinul de identitate şi veţi completa la faţa locului o cerere tip, unde sunt trecute datele dvs cu caracter personal, precum şi motivaţia obţinerii unui astfel de certificat. Acesta vă va fi ulterior eliberat pe loc.