>
Atunci când se cumpără o casă sau un apartament, unul dintre actele obligatorii de la dosar este certificatul energetic. Dar cum se obţine acesta şi de ce documente aveţi nevoie? Din rândurile următoare veţi afla ce paşi trebuie să faceţi pentru a-l obţine.
În primul rând, trebuie să dispuneţi de schiţa apartamentului sau a casei. Dacă nu o aveţi, atunci ea va fi realizată după calcule. Trebuie să ştiţi în ce an a fost construit sau în ce an a avut loc recepţia imobilului.
În cazul în care nu dispuneţi de aceste date, veţi putea afla foarte uşor asta de la administraţia blocului. Şi, în cele din urmă, mai aveţi nevoie de calculul efectiv al certificatului energetic.
Pe piaţă se practică următoarele preţuri, în funcţie de tipul locuinţei:
Certificatul energetic vă poate fi transmis, după finalizare, prin intermediul poştei, iar preţul este de 15 lei pentru livrarea în Bucureşti şi 20 de lei dacă se livrează în Ilfov. În acelaşi timp, este gratis dacă mergeţi personal la sedil firmei pentru a-l ridica.
Certificatele energetice sunt gata relativ rapid, undeva la 24 de ore, în funcţie de complexitate şi în cazul în care aţi furnizat toate datele de care este nevoie.
După cum v-am mai spus anterior, nu aveţi nevoie de foarte multe lucruri. În primul rând, pentru apartamente, veţi avea nevoie de o schiţă sau de cadastru ori releveul apartamentului. Pentru construcţii, în schimb, aveţi nevoie de mai multe documente pe care le veţi găsi în cartea tehnică a construcţiei, precum planurile de situaţie, planurile nivelurilor şi altele. Pentru o evaluare precisă aveţi nevoie de un auditor energetic atestat.