Paşaportul este acel act de identitate de tip internaţional, care este folosit în afara graniţelor României, cu scopul de a putea intra sau ieşi dintr-o ţară în alta. Totodată, paşaportul îi conferă drept de asistenţă şi protecţie unui cetăţean român, din partea ambasadelor române.
Acestea sunt eliberate de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Seviciul Public Comunitar de Paşapoarte. Paşapoartele conţin mai multe informaţii, precum fotografia titularului, codul ţării, numărul de paşaport, codul numeric personal, numele şi prenumele, naţionalitatea, data naşterii, sexul, locul naşterii, data emiterii şi data expirării, autoritatea emitentă şi semnătura deţinătorului.
Atunci când vreţi să vă faceţi un paşaport, trebuie să vă prezentaţi având cartea de identitate în original, paşaportul anterior, în cazul în care acesta există, precum şi documentul sau chitaţa care atestă dovada plăţii taxei pentru eliberarea unui paşaport.
Există mai multe tipuri de paşapoarte româneşti, precum:
Povestea actelor necesare pentru eliberarea unui paşaport se modifică atunci când vorbim despre copii cu vârsta de până la 14 ani, căci în cazul lor veţi avea nevoie de mai multe documente decât în cazul unui adult:
Taxele pentru paaşport se pot plăti online, pe Ghişeul.ro sau la casieriile CEC Bank, iar preţurile sunt următoarele: