Gabriela Dinu Retete 01.06.2022 19:14

Cât trebuie să ții la dospit aluatul de pizza și cum poți accelera creșterea lui

Cât trebuie să ții la dospit aluatul de pizza și cum poți accelera creșterea lui

Aluatul de pizza dă tot gustul acestui preparat şi se poate face cu uşurinţă şi acasă. Există şi posibilitatea de a cumpăra din comerţ aluat gata făcut, însă este cu siguranţă mai delicios cel făcut de tine, frământat acasă.

Chiar dacă multă lume preferă blatul de pizza pufos, reţeta perfectă pentru el scoate un blat subţire şi crocant pe margini, aşa cum ar trebuie să fie, de fapt.

Cum să faci aluatul perfect pentru blatul de pizza la tine acasă?

Un secret atunci când faceţi propriul aluat de pizza este acela că nu trebuie să-l întindeţi cu sucitorul, ci cu degetele. Folosiţi ulei de măsline când faceţi asta şi până să puneţi ingredientele, aveţi grijă să îl înţepaţi cu o furculiţă, ca să evitaţi umflarea sa în exces.

Pentru cel mai bun blat de pizza veţi avea nevoie de următoarele ingrediente: un kilogram de făină, 500 ml de apă, 14 gr drojdie uscată, 5 linguri ulei de măsline, o lingură de zahăr şi o linguriţă de sare.

Începeţi prin a dizolva drojdia, folosind câteva linguri de apă caldă, după care puneţi zahărul şi amestecaţi bine.

Cât trebuie ţinut blatul de pizza la dospit?

Nu utilizaţi apă fierbinte, căci drojdia nu va mai avea niciun efect apoi. Puneţi două linguri de făină, amestecaţi şi lăsaţi maiua la dospit până când îşi va dubla volumul. Nu este vorba de timp, doar să o urmăriţi când a ajuns dublă faţă de cât era la început. Puneţi făina într-un castron, faceţi o gaură în mijloc şi acolo puneţi maiaua, după ce a crescut.

Turnaţi apă călduţă şi amestecaţi, puneţi uleiul de măsline, apoi începeţi să frământaţi bine, până când se va încorpora bine făina. Aluatul rezultat trebuie să fie elastic. Îl puneţi la dospit într-un castron pe care îl veţi acoperi cu un prosop. Din nou, e gata dospit când îşi dublează volumul.

Împărţiţi apoi în patru bucăţi egale şi întindeţi cu mâna, apoi presăraţi pe aluat tot ce vă place vouă.