Gabriela Dinu Știri 08.06.2022 16:17

Cât costă să-ți pui numere preferențiale la mașină. Taxa pe care o plătești la înmatriculări

Cât costă să-ți pui numere preferențiale la mașină. Taxa pe care o plătești la înmatriculări

Indiferent că vrei să fii recunoscut pe stradă sau nu, ori îţi doreşti doar să ai la maşina ta un număr de înmatriculare care să te reprezinte, care să spună ceva despre tine, este clar că este un aspect extrem de important.

Chiar dacă ai o maşină considerată de mulţi a fi banală, un număr preferenţial realizat dintr-o anumită combinaţie de litere sau cifre te poate scoate instant din anonimat.

Ce preţ are un număr de înmatriculare preferenţial şi cum trebuie să procedezi?

Dar cât costă să îţi faci un astfel de moft? Căci şi numerele preferenţiale de înmatriculare au costurile lor. Vă mai amintiţi de românul din Suedia, care a atras atenţia unei ţări întregi, după ce şi-a pus pe plăcuţele de înmatriculare un mesaj obscen anti-PSD? Ei bine, acela şi-a stricat concediul în ţară, căci nu sunt permise astfel de numere de înmatriculare.

Numerele româneşti de înmatriculare au un număr limitat de caractere, trei litere fiind permise doar. Astfel, sunt limitate opţiunile de a transmite tot felul de mesaje celorlalţi participanţi din trafic.

Atunci când vine vorba de preţuri, acestea sunt următoarele:

  • 20 lei/placă tip A – plăci normale cu dimensiunea 110 x 520mm, folosite pentru toate autovehiculele (2 plăci – 40 lei).
  • 23 lei/placă tip B -plăci de formă dreptunghiulară cu dimensiunea 200x340mm (descrise şi ca ”pătrate”), folosite doar pentru partea din spate a remorcilor sau a vehiculelor 4 x 4, dacă au un astfel de spaţiu prevăzut din construcţie.
  • 17 lei/placă tip C – plăci folosite doar pentru motociclete, dimensiunea de 130×240 mm.
  • 45 lei/operatiune – atribuire numar preferential: atribuirea unei combinaţii a numărului de înmatriculare, la alegerea solitantului la care se adaugă şi valoarea plăcilor cu număr de înmatriculare (tip A,B sau C). Asta înseamnă că, în total, acestea vor costa 85 de lei.
  • 30 lei/operaţiune – păstrare număr: păstrarea combinaţiei numărului de înmatriculare înainte de înstrăinarea vehiculului. Plăcile cu număr de înmatriculare ramân la solicitant. In situaţia în care se doreşte confecţionarea unor noi plăcuţe – se achită sumele aferente pentru plăci tip.A, B, C.

Plata pentru plăcuţele de înmatriculare, atribuirea unui număr preferenţial ori păstrarea unui număr se face prin internet banking, virament bancar ori mandat poştal în contul trezoreriei statului. Pentru aceasta din urmă trebuie să verifici înainte lista de conturi în funcţie de unitatea teritorială de care aparţii. Există şi posibilitatea de plată prin numerar, la ghişeu, odată cu depunerea documentelor.