Gabriela Dinu Știri 27.10.2022 18:23

Care sunt trasaturile morale. Exemple de trasaturi morale

Care sunt trasaturile morale. Exemple de trasaturi morale

Atunci când elevilor le este cerut să caracterizeze un personaj dintr-o operă literară studiată, pe lângă trăsăturile fizice, aceste trebuie să puncteze şi trăsăturile morale. Iar despre acestea din urmă vom afla mai multe din rândurile care urmează.

În primul rând, trăsăturile morale ajută la conturarea unui om sau un personaj dintr-o operă literară, care poate fi lirică sau epică. Aceste trăsături sunt de două feluri, pozitive şi negative.

Care sunt trăsăturile morale şi cum le deosebim pe cele pozitive de cele negative

Acestea pot marca atât un comportament adecvat, fiind bazate pe respect, egalitate, bun simţ etc, dar şi negative. Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, moral înseamnă ansamblul de atitudini sau convingeri prin care se reglementează relaţiile dintre oameni în societate. Ele sunt bazate pe principii, drepturi şi obligaţii, care trebuie să fie egale pentru fiecare individ în parte.

Când vorbim despre trăsăturile morale cu caracter pozitiv, pe care un om trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi integrat în această categorie, ne referim la bunătate, cinste, onestitate, veselie, prietenie, calmitate, curaj, entuziasm, flexibilitate, generozitate şi lista poate continua.

La polul opus stau, desigur, trăsăturile morale negative, şi vorbim aici despre răutate, minciună, tristeţe, duşmănie, nervozitate, frică, apatie, rigiditate, zgârcenie şi multe altele.

Caracterizarea de personaj, subiect de Bacalaureat

După cum am menţionat mai sus, caracterizarea unui personaj nu include doar trăsăturile morale. Pentru a realiza un eseu care să fie notat cu punctaj maxim, trebuie să scoateţi în relief şi trăsăturile fizice, mai ales că acestea sunt primele care reies atunci când întâlniţi un om. Pe cele morale le aflaţi, de cele mai multe ori, după ce staţi de vorbă cu acestea.

În ultimii ani, la examenul de Bacalureat sau la Evaluarea Naţională, caracterizarea de personaj a făcut parte dintre subiectele de pe fişa de lucru, de aceea elevii de toată vârstele îşi îmbogăţesc acum cunoştinţele informându-se despre cum să puncteze toate aceste trăsături de ordin moral