>
Toată lumea s-a lovit măcar o dată în viață de sintagma ”studii medii”. Fie că s-a întâmplat în timp ce îți căutai un loc de muncă, fie că ai auzit-o pur și simplu, e bine de știut ce înseamnă studii medii mai exact. Întotdeauna e bine să cunoști și de ce acte ai nevoie pentru a urma cursurile unei școli.
Această denumire a fost introdusă pentru a se putea face diferențierea în momentul angajării. Astfel, în șabloanele de salarizare, studiile vor reprezenta un punct important pentru un salariu mai mare. Cu cât ele sunt mai înalte, cu atât venitul va fi unul mai bun.
În traducere clară, studiile mele reprezintă absolvirea a 12 clase de studiu. Practic, terminarea liceului. Un amănunt interesant este acela că ”studiile medii” nu sunt condiționate de diploma de Bacalaureat. Obținerea examenului de Bacalaureat este primul pas spre avansarea statutului de absolvent de studii medii.
Într-o scară ierarhică, vorbim despre studii medii, Bacalaureat și, mai apoi, studii superioare. În prezent, sistemul de învâțământ din România obligă elevul la 10 ani de studiu. Asta înseamnă că un elev e obligat să facă școala generală (clasele 1-8) și primii doi ani de liceu (clasa 9-10). Clasele a 11-a și a 12-a nu reprezintă, la acest moment, o obligativitate.
În prezent, sistemul de învățământ de la noi din țară oferă diplome de mai multe feluri, pe măsură ce elevii avansează în studiu:
Desigur, în sistemul de învățământ din România sunt integrate și studiile preșcolare. Dacă, până acum mulți ani, obligativitatea începea cu clasa 1, acum au apărut unele modificări. Clasa pregătitoare (clasa zero) a devenit, începând cu 2012, obligatorie, în timp ce grădinița a rămas la nivel opțional pentru copiii de până la 6 ani.