>
Jocul de remi se poate practica în două moduri diferite de joc, pe tablă sau pe etalate. Pentru cine vrea să înveţe, trebuie să ştiţi că are un total de 106 piese de joc, dintre care 2 piese sunt Joly iar celelalte 104 sunt piese cu numere.
Piesele care conțin numere sunt de patru culori, roșu, albastru, negru și galben. Fiecare culoare conține în dublu exemplar numerele de la 1 la 13. De asemenea, jocul de remi mai conține 4 table, pe care jucătorii țin așezate piesele pe durata partidei fără a putea fi văzute de rivali. După cum v-ați putut da seama, remi se poate juca în 2, 3 sau 4 jucători.
Piesele se amestecă pe masă cu fața în jos, iar apoi se construiesc grămezi de câte 7 piese care se asează într-un șir. Piesa rămasă în plus se numește atu și înlocuiește prima piesă de pe grămada (numărând grămezile din șir de la stânga către dreapta) al cărui număr il reprezintă și se aşează cu fața în sus. Piesa înlocuită se pune pe grămada următoare și se dă jucătorului din dreapta celui care face jocul, apoi fiecare jucător primește pe rând cate 2 grămezi.
Înainte de începerea jocului participanții pot face schimb între ei dacă au duble. Dublele sunt de trei feluri: dublă mică (2-9), dublă mare (10-13) și dublă cheie sau cui (1). Jucătorul care deține 3 duble poate strica jocul. Jucătorul care deține atu-ul (aceeași piesă ca număr și culoare) primește 50 puncte la startul partidei. Tura începe prin a lua o carte din grămada cu 8 piese și se termină cu o piesă lăsată jos astfel încât să nu rămână pe tabla mai mult de 14 piese.
Jucătorul care deține Joly îl poate lipi într-o suită (cel putin 3 piese de aceeași culoare, ex:10, 11, 12) sau într-o terță (cel putin 3 piese cu același număr dar culori diferite, ex: 10, 10, 10) unde poate înlocui o piesa lipsă din acea formație. Jucătorul care optat pentru etalare are nevoie de minim 45 puncte iar formațiile trebuie să conțină o terță și o suită. După prima tură jucătorul poate alege dacă ia ultima carte lăsată jos, trage o carte de pe grămada sau rupe șirul de jos începând cu cartea pe care o dorește, în acest caz trebuie să ia toate cărțile care urmează după ea.
Jucătorul care rămâne cu 3 piese pe tabla de joc este obligat să anunțe pentru a nu fi penalizat cu -500 puncte și nu mai poate rupe carte din șirul de jos. Dacă acesta mai rămâne cu 1 sau 2 cărți pe tablă este obligat să tragă de pe grămadă. Jocul pe etalate se încheie când un jucător lasă jos ultima carte de pe tablă, aceasta fiind cartea de închidere. În cazul în care se termină grămezile de cărți se încheie si jocul chiar dacă jucătorii mai au cărți pe tabla de joc. La fiecare sfârșit de joc se numără punctele astfel:
Jocul pe tablă trebuie anunțat în primele trei ture. Jucătorul care a ales jocul pe tablă nu poate lipi cărți la ceilalți concurenți, nu poate rupe cărți din șir și nu poate folosi un Joly etalat. Tipurile de joc pe tablă pe care le poate alege sunt:
– Simplu: suite si terțe fără restricții. Scor 500 puncte.
– Bețe: 2 terțe de câte 4 piese si 2 terțe de câte 3 piese. Scor 700 puncte
– Mozaic: suita cometă de la 1 până la 1 unde piesele 1-4 trebuie să fie de culori diferite, piesele 5-13 să nu aibă două culori consecutive iar 1 de la sfârșit să nu aibă același culoare cu 1 de la început. Scor 1000 puncte
– Bicolor: 2 suite în 2 culori. Scor 1200 puncte
– Duble: 7 perechi de duble. Scor 1300 puncte
– Monocolor: suita completă de aceeași culoare de la 1 până la 1. Scor 1500 puncte.
După terminarea numărătorii câștigă jucătorul care face punctajul cel mai mare