Gabriela Dinu Știri 19.05.2022 22:46

Care sunt diferențele între aurul de 14, 18 și 24 de karate și care sunt diferențele de preț

Care sunt diferențele între aurul de 14, 18 și 24 de karate și care sunt diferențele de preț

Atunci când mergeţi la cumpărături de bijuterii şi le alegeţi pe cele din aur trebuie să ştiţi ce trebuie să alegeţi. Prin urmare, ce înseamnă aurul de 14, 18 sau 24 de karate?

Treaba e relativ simplă, căci aurul în forma sa pură este cel mai frumos material pentru bijuterii. Sau unul dintre cele mai frumoase. Atunci când vedeţi pe bijuterii, inele sau brăţări prescurtarea de k sau kt trebuie să ştiţi că acestea se referă la karate şi reprezintă procentul de aur pur care există în aliaj.

Ce înseamnă 14, 18 sau 24 de karate atunci când vorbim de aur?

Cel mai ieftin aur este cel de 14 karate şi preţul creşte odată cu avansarea în „puritate” sau karate. Prin urmare, aurul de 18 karate va fi mai scump, iar cel de 24 karate şi mai şi.

Aurul de 18 karate costă mai mult decât cel de 14 karate căci acesta conţine o canitate mai mare de aur pur, după cum urmează: 75 % este aur pur şi 25 % reprezintă aliajele. La aurul de 14 karate, compoziţia este de 41,5 % aur pur şi restul aliaje. În fine, cel mai scump aur este cel de 24 de karate, căci el conţine aur pur, fără aliaje.

Cât costă un gram de aur de 24 de karate?

Aliajele folosite la bijuteriile care nu sunt pure pot di tungsten, cobalt, ceramică sau coriolan. Cele mai întâlnite bijuterii sunt cele de 18 karate şi au o cantitate mai mare de aur faţă de celelalte, ceea ce îl face, conform specialiştilor, mai bun atunci când vine vorba de durabilitate.

Dar asta nu înseamnă cu aurul de 14 karate nu este durabil, din contră. Este şi la fel de aspectuos. Preţul bijuteriilor de 14 şi 18 karate sunt stabilite de magazinele care le vând sau distribuitori. Aurul superior, de 24 de karate, este în schimb, extrem de scump şi preţul său variază zilnic, în funcţie de cursul valutar emis de Banca Naţională Română iar astăzi, 19 mai 2022, la ora redactării acestui articol, preţul unui gram de aur este de 276,8333 lei.