Gabriela Dinu Știri 12.06.2022 17:53

Care sunt, de fapt, diferențele între bateriile Li-Ion și Li-Po de pe telefoane

Care sunt, de fapt, diferențele între bateriile Li-Ion și Li-Po de pe telefoane

Există două tipuri de baterii pentru telefoane, Li-Po şi Li-Ion. Dar care sunt diferenţele şi asemănările dintre acestea?

Li-Po provine de la litiu polimer şi este cel mai nou model de baterie. Despre el se ştie că este şi cel mai sigur dintre toate şi a început de ceva vreme să înlocuiască acumulatorii de tip litiu-ion şi este utilizat pentru telefoanele inteligente de tip high-end şi mid-range.

Ce înseamnă bateriile de tip Li-Ion? Dar cele Li-Po?

Pentru că atât tehnologia Li-Ion, cât şi cea Li-Po au avantajele şi dezavantajele lor acestea vor fi utilizate în continuare la toate tipurile de telefoane. Bateriile care utilizează tehnologia de tip Li-Ion au apărut în 1912, dar au început să fie folosite pe telefoane abia în 1991, când compania Sony le-a intordus în realizarea telefoanelor produse de ei.

Aceste baterii sunt foarte ieftine, nu au memorie şi au capacitatea de a stoca o densitate mare de energie. Se descarcă, însă, mai repede în cazul în care nu sunt folosite şi prezintă un risc crescut de incendiu, dacă sunt ţinute la căldură sau sunt înţepate.

Citeşte şi:

Cum transferi rapid și ușor datele de pe un telefon Android pe un Iphone

Aceste baterii au o formă pătrată sau dreptunghiulară, asta pentru că au în construcţia lor un electrolit lichid, care trebuie să acopere electrozii în permanenţă.

Despre bateriile pe bază de Li-Po se spune că folosesc tehnologia viitorului apropiat şi au avantajul că au o autonomie mai mare atunci când sunt în stand by. A apărut în anii 1970, însă pe telefoane a fost introdusă de curând. Folosesc electroliţi uscaţi, poroşi sau sub formă de gel şi sunt folosiţi pentru telefoanele de ulitmă generaţie, care permit încărcarea rapidă.

Acumulatorii pentru aceste baterii sunt mai subţiri, mai flexibili şi înmagazinează mult mai puţină energie decât cele cu litiu ion, de aceleaşi dimensiuni.