Gabriela Dinu Știri 07.02.2022 13:50

Care este, de fapt, cea mai veche firmă din lume. Funcționează de peste 1400 de ani

Care este, de fapt, cea mai veche firmă din lume. Funcționează de peste 1400 de ani

Cea mai veche firmă din lume, care funcţionează chiar şi în prezent, este Kongo Gumi, care a luat startul activităţii în 578, după ce un muncitor care a lucrat la construirea templului Budist Shitenno-ji a hotărât să-şi pună bazele propriei afaceri.

Numele constructorului este Shigemitsu Kongo şi totul a început după ce prinţul din acea vreme, pe nume Shotoku, l-a invitat să conducă operaţiunea de construire a templului anterior amintit.

Ce este Kongo Gumi şi cum funcţionează chiar şi în prezent cea mai veche firmă din lume

Budismul era noua religie din Japonia şi, pe acea vreme, nu existau oameni pricepuţi în acest domeniu. Templul se află în Osaka, Japonia.

Afacerea care dăinuieşte de 14 secole a fost transmisă mai departe în familie, timp de 40 de generaţii, care au fost trecute într-un pergament lung de 3 metri, pentru a putea încape numele tuturor care au condus afacerea de-a lungul acestui timp îndelungat.

Marele truc al acestei afaceri a fost chiar templul construit de primul proprietar, căci oamenii aveau încredere în serviciile sale, văzând falnica sa construcţie cum rezistă de-a lungul anilor tuturor intemperiilor.

Firma Kongo Gumi a rezistat şi ea războaielor şi crizelor care au tot venit în tot aceşti ani, inclusiv teribilelor bombe de la Hiroshima şi Nagasaki, din timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

A trecut, totuşi, printr-o criză uriaşă în 2006, când firma a devenit înglodată în datorii, după ce s-a prăbuşit preţul activelor. A reuşit însă să răzbată şi există şi în prezent, oamenii din Japonia având în continuare o foarte mare încredere în compania de construcţii denumită Kongo Gumi.

Aceasta este cea mai veche firmă din lume şi există multe altele care au fost înfiinţate cu multe secole în urmă şi care îşi duc activitatea şi în zilele noastre. Dintre acestea, le amintim pe:

  • Nisiyama Onsen Keiunkan, înfiinţată în Japonia în 705
  • Hoshi Ryokan, din 717, tot în Japonia
  • Koman, 717, Japonia,
  • Zengoro, 718, Japonia
  • Genda Shigyo, 771, Japonia
  • Stiftskeller St. Peter, 803, Austria
  • Staffelter Hof, 862, Germania.