Gabriela Dinu Știri 18.02.2021 18:09

Când trebuie să-ți alegi babele pentru începutul lunii martie

Când trebuie să-ți alegi babele pentru începutul lunii martie

Una dintre cele mai importante şi cunoscute tradiţii legate de venirea primăverii este alegerea Babelor. Există moduri diferite în întreaga ţară prin care oamenii îşi aleg ziua de care se va lega felul în care va fi anul acesta pentru ei.

Se spune că Babele sunt vestitoarele primăverii şi reprezintă un nou început. Este chiar perioada când primăvara şi iarna dau ultima luptă, de aceea vremea este mereu capricioasă în acest timp.

Când şi cum se aleg babele din perioada 1-9 martie

Babele din martie sunt între 1 şi 9, atunci când avem parte de cea mai schimbătoare perioadă din an, când o zi ninge şi e viscol, iar a următoarea zi picură apa la straşinile caselor şi soarele răsare răzleţ.

Legendele spun că venirea primăverii de la 1 martie are legătură cu Baba Dochia, cea care este întruchipată ca anul vechi care se duce. Dochia moare sugestiv pe 9 martie, atunci când se spune că primăvara îşi intră în drepturi, după ce Baba îşi aruncă ultima haină din drumul său spre vârful muntelui.

Dacă Babele au loc pe 1-9 martie, acestea trebuie alese până în ultima zi din luna februarie, 28 sau 29, depinde dacă este an bisect sau nu. Există două moduri prin care se poate alege, în funcţie de data naşterii. Dacă eşti născut într-o zi cuprinsă între 1 şi 9, atunci aceasta este şi baba ta. Dacă depăşeşte cifra 9, atunci cifrele se adună şi rezultatul reprezintă baba persoanei respective.

În alte regiuni din ţară, oamenii îşi aleg pur şi simplu o zi, fără să fie condiţionaţi de vreo tradiţie, îşi anunţă apropiaţii până pe 28 sau 29 februarie şi aceea este baba lor. Tradiţia Babelor spune că în cazul în care vremea este caldă, urmează un an plin de fericire pentru tine. Dacă vremea este închisă şi mohorâtă, ei bine, atunci trebuie să ştii că va fi un an în care vei avea mult de furcă. Dar nu trebuie să fii descumpănit dacă ai ghinionul să dai de o Babă rea, atunci trebuie să iei în considerare că prima săptămână din martie este o perioadă extrem de instabilă din punct de vedere meteorologic.