>
Stropirea pomilor fructiferi cu score are rolul de a combate dăunătorii ce îi afectează, pe baza unei substanţe din suflat de cupru. Se face doar la momentul potrivit, ales în funcţie de specia copacului căreia alegeţi să-i aplicaţi acest tratament.
Sulfatul de cupru este un ingredient activ, care se va aşeza pe suprafaţa copacilor tăi, formând un fel de barieră de protecţie şi prevenire împotriva insectelor şi nu numai. Se fac undeva la 2-3 stropiri pe an, în funcţie de condiţiile meteo, adică atunci când verificaţi prognoza meteo şi nu urmează ploi. Un alt factor important de care trebuie să ţineţi cont este nivelul de inefstare cu dăunători, căci dacă nu este un pom fructifer foarte afectat de acestea, atunci nu are nevoie de trei stropiri cu score anual.
La pomii care necesită a treia stropire, se va face doar înainte de recoltare. Nu se stropeşte cu score niciodată pe timp ploios sau pe temperaturi foarte ridicate, căci nu se va mai ataşa pe copac.
Puteţi face stropirea cu score atât manual, prin intermediul unei pompe, cât şi mecanic, printr-un sistem nu foarte laborios de irigare. Indiferent de metoda pe care o veţi alege, trebuie să citeşti cu atenţie eticheta produsului şi să urmezi cu stricteţe instrucţiunile de utilizare, respectând doza recomandată.
După cum am menţionat anterior, stropirea cu score se face doar în funcţie de specia copacului ales. La modul general, este recomandat să diluaţi score-ul în apă, undeva la 10-20 de grame la un litru de apă şi apoi să aplicaţi substanţa opbţinută pe toată suprafaţa pomului fructifer, folosind pompă sau pulverizator. Aveţi grijă să nu exageraţi cu cantitatea, dar nici să uitaţi elemente importante, cum sunt crengile sau mugurii.
Totodată, atunci când începeţi stropirea trebuie să fiţi echipaţi corespunzător, având mănuşi de protecţie şi mască, pentru a evita contactul cu substanţele chimice.
Cele trei stropiri se fac primăvara, înainte de înflorire, vara, în perioada de creştere a fructelor şi toamna, doar dacă este necesar, înainte de recoltare.