Tudosie Andrei Casa si Gradina 04.12.2023 18:28

Când să punem cartofii în pământ? Ghid pentru o recoltă bogată

Când să punem cartofii în pământ? Ghid pentru o recoltă bogată

Alegerea momentului potrivit pentru a planta cartofii implică analizarea mai multor factori esențiali.

Când să punem cartofii în pământ

Printre aceștia se numără temperatura solului, data ultimului îngheț, pregătirea corespunzătoare a patului de semințe și selecția adecvată a tipurilor de cartofi. Este crucial să avem în vedere aceste aspecte pentru a asigura un mediu propice dezvoltării sănătoase a cartofilor și pentru a obține recolte bogate și calitative.

Momentul potrivit pentru plantarea cartofilor survine după ce amenințarea ultimului îngheț sever din primăvară dispare, dar înainte ca temperaturile să devină excesiv de ridicate. Solul trebuie să atingă o temperatură adecvată, de obicei între 10-12°C la adâncimea de plantare, pentru a asigura un mediu propice pentru rădăcinile cartofilor.

Este important să evităm plantarea prea devreme, deoarece răsadurile de cartofi pot fi afectate de îngheț.

Pe de altă parte, o întârziere excesivă în plantare, când temperaturile sunt deja ridicate, poate duce la o recoltă mai mică. Astfel, găsirea acelui moment optim în primăvară devine esențială pentru a asigura o creștere sănătoasă a cartofilor și pentru a obține o recoltă abundentă și de calitate.

Este o echilibristică delicată între a evita temperaturile prea scăzute și a nu aștepta prea mult în sezonul cald pentru a asigura condiții ideale de dezvoltare a plantelor.

Unul dintre factorii critici este asigurarea că solul dispune de suficientă căldură pentru a susține adecvat creșterea plantelor. Pentru a se dezvolta corespunzător, cartofii necesită un sol cu o temperatură de cel puțin 10°C la adâncimea de plantare, aceasta fiind în mod obișnuit la 15-20 cm sub suprafața solului.

Ghid pentru o recoltă bogată

La temperaturi mai scăzute, mugurii cartofilor vor înregistra o creștere extrem de lentă sau chiar deloc. Este recomandat să utilizați un termometru de sol pentru a evalua temperatura solului înainte de a începe procesul de plantare. Acest pas asigură un mediu optim pentru germinarea și dezvoltarea sănătoasă a răsadurilor de cartofi.

În plus, este esențial să fim siguri că am depășit amenințarea înghețurilor severe care ar putea afecta plantele în fază incipientă. În România, această perioadă de obicei survine la sfârșitul lunii aprilie, însă poate varia în funcție de regiune și de condițiile meteorologice specifice fiecărui an.

Este recomandat să verificați datele medii istorice ale ultimului îngheț în zona dumneavoastră pentru a stabili cu precizie momentul potrivit pentru plantarea cartofilor, asigurând astfel o protecție optimă împotriva posibilelor daune cauzate de temperaturile scăzute.