Gabriela Dinu Știri 07.01.2023 12:11

Când încep programele Noua Casă și Prima Casă . Ce trebuie să știi ca să nu ratezi ajutorul statului

Când încep programele Noua Casă și Prima Casă . Ce trebuie să știi ca să nu ratezi ajutorul statului

Tinerii din România, care doresc să îşi achiziţioneze prin locuinţă, caută tot mai multe informaţii şi aşteaptă să fie alimentat fondul programului Prima Casă. În prezent, acesta a fost transformat în Noua Casă, iar regulile au fost schimbate puţin.

Mai exact, plafonul de garanţie al acestui program va scădea în 2022 cu un sfert din suma care s-a oferit în anii anteriori. Mai exact, conform unui anunţ făcut de către reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare, se pare că nivelul de garantare în 2022 va fi de doar 1,5 miliarde de lei, faţă de 2 miliarde de lei, cât s-au acordat în acest an, precum şi în precedenţii.

Cum funcţionează programul Prima Casă (Noua Casă)?

Aşadar, toţi cei care şi-au făcut dosare şi trag speranţe că în 2022 vor putea locui în propria casă, luată prin acest program, aşteaptă să se „deschidă robinetul”. Mulţi se întreabă când va începe programul şi când vor fi disponibili bănuiţii de la fondul de garantare.

Ei bine, specialiştii spun că acest lucru ar urma să se întâmple în primăvara anului viitor, în lunile martie – aprilie. Conform calculelor realizate de către specialişti, se pare că banii ce urmează a fi acordaţi vor ajunge pentru aproximativ 6.000 de beneficiari, asta în cazul în care s-ar atinge plafonul maxim pentru fiecare în parte. Lucru aproape imposibil, ceea ce înseamnă că vor fi mai mulţi de atât şi aceasta este cifra minimă de beneficiari posibili.

În anul precedent, se pare că din cei 2 miliarde de lei care au fost acordaţi prin fondul de garantare au fost făcuţi fericiţi o mulţime de oameni, undeva la 8.000.

Citeşte şi:

Lista completă a actorilor din serialul Nehir de pe Kanal D. Cine sunt, de fapt, aceștia în viața reală
Ce taxe trebuie să plătești în 2022 dacă îți cumperi o mașină din Germania

Datele oficiale pentru programul de finanţare urmează să fie publicate în cel mai scurt timp, dar judecând după modalitatea în care s-au acordat finanţările în anii precedenţi, primăvara anului 2022 va fi cu siguranţă punctul culminant, aşteptat de mulţi.