Gabriela Dinu Știri 16.08.2022 11:00

Barem Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă, la Limba şi literatura română. Ce trebuia să scrii pentru nota 10 BAC

Barem Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă, la Limba şi literatura română. Ce trebuia să scrii pentru nota 10 BAC

Examenul de Bacalaureat a debutat astăzi prin proba de Limba și literatura romana. Vorbim de sesiunea a doua din 2022, cea de toamnă organizată special pentru cei care nu au promovat probele în sesiunile anterioare sau care nu s-au prezentat. Poți vedea baremul accesând AICI site-ul edu.ro

Subiectele care s-au dat la cele două profile, uman și real, au fost deja făcute publice de către Ministerul Educației, iar baremul de corectare și modul de rezolvare al exercițiilor va fi publicat în cel mai scurt timp. Acesta va fi disponibil pe edu.ro, dar și pe Știri Directe.

Cum se rezolvau subiectele de la Limba şi literatura română, sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat?

Pentru ca vorbim de două specializări diferite, am avut parte de două examene diferite la Limba şi literatura română, căci așa cum ne-am obișnuit, elevii de la profilul real au avut de rezolvat exerciţii diferite faţă de cei de la specializarea Umanistică.

În sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat din 2022, școlarii au avut subiecte diferite, dar asemănătoare în esență.

Pentru nota 10 la BAC, la proba de Limba și literatura română, elevii de la profilul real au avut la primul subiect un text la prima vedere, aparținându-i lui Nicolae Iorga, pe baza căruia ar fi trebuit sa răspundă corect la mai multe întrebări. Aceștia au primit un text de 150 de cuvinte, în care trebuiau să își spună părerea despre subiectul următor: “Dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, dar și la experiențele lor personale. La partea a doua, au avut de argumentat perspectiva narativă din textul Întunecare, al lui Cezar Petrescu. În fine, la ultimul subiect, au avut de comentat particularitățile unei comedii studiate.

La profilul uman, textul la prima vedere de la Limba şi literatura română i-a aparținut lui Nicolae Iorga, iar la al doilea au avut de comentat perspectiva narativă din opera lui Cezar Petrescu, la fel ca cei de la real. La partea a treia, le-a picat caracterizarea de personaj dintr-o comedie studiată.

Calendarul examenului de BAC, sesiunea august – septembrie 2022

16 august 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
17 august 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă
19 august 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor
3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale