Claudiu Melinte Auto 13.04.2022 13:42

Anulare EGR. Ce se intampla daca faci asta la masina ta?

Anulare EGR. Ce se intampla daca faci asta la masina ta?

Anulare EGR. Ce ar trebui sa stii despre aceasta procedura si ce se intampla exact daca si tu alegi sa faci acest lucru pentru automobilul tau. De ce tot mai multi soferi aleg sa anuleze supapa EGR la masina lor.

Afla care sunt avantajele si dezavantajele acestei metode. Ce trebuie sa iei in calcul atunci cand anulezi EGR-ul automobilului tau si cat costa sa faci acest lucru. O sa iti explicam in detaliu tot ce trebuie sa stii.

Ce rol are supapa EGR la masina ta?

Anulare EGR. Fie ca sunt pe benzina sau motorina, motoarele cu combustie interna vin cu o supapa EGR (exhaust gas recirculation) care are rolul de a reduce emisiile de oxid de azot. EGR-ul recircula o parte din gazele evacuate inapoi in cilindrii motorului. Practic, valva EGR coboara temperatura si reduce viteza de ardere.

Drept urmare, motorul genereaza un nivel mai redus de oxizi de azot nocivi. Valva EGR regleaza cantitatea de emisii recirculate care ajung inapoi la gura de admisie.

Trebuie sa mai stii ca atunci cand motorul merge la ralanti, valva EGR este inchisa si ramane asa pana cand motorul se incalzeste si va functiona sub sarcina. Atunci cand temperatura de ardere si sarcina cresc, valva EGR se va deschide si va incepe sa trimita emisiile inapoi la gura de admisie.

Anulare EGR. Ce avantaje si dezavantaje are acest proces

In primul rand, trebuie sa stii ca nu este chiar legal sa faci acest lucru la masina ta. O sa gasesti multe anunturi prin care asa-zisii specialisti iti pot monta o placa ce are rolul de a bloca accesul gazelor in supapa EGR, iar in acelasi timp iti vor face un update de soft prin care informeaza calculatorul motorului ca valva nu mai exista.

Anulare EGR. Avantajul unui astfel de proces este ca motorul va functiona la temperaturi mai mici, iar asta se traduce printr-un consum mai mic de combustibil. De multe ori, soferii aleg sa faca acest lucru pentru ca valva EGR se infunda sau puri si simplu vor mai multa putere de la motor.

De ce se obtine mai multa putere? Pentru ca exploziile din camera de ardere sunt mai puternice, iar arderea este mai eficienta. Anularea EGR-ului va elimina recircularea gazelor arse din admisie si va mari puterea motorului.

Bineinteles, exista si dezavantaje atunci cand faci acest lucru. Principalul dezavantaj este ca masina va scoate mai mult fum pe teava de esapament, iar inseamna ca daca vei fi oprit de inspectorii RAR in trafic, poti ramane fara talon si primesti o amenda pe masura.

Anulare EGR. Totodata, nu o sa mai fie posibil ca masina ta sa treaca ITP-ul pentru ca nivelul de emisii creste si el. Culoarea gazelor de esapament este si ea mai pronuntata, fumul fiind alb sau usor negru.

De asemenea, durata de viata a motorului scade, deoarece temperatura din camera de combustie creste si astfel creste si uzura. Motorul va scoate si el anumite zgomote atunci cand este in sarcina, adica atunci cand accelerezi.

Daca masina ta este echipata cu un filtru de particule, atunci computerul de bord o sa dea anumite erori. Nu in ultimul rand, daca masina ta are garantie… dupa ce anulezi valva EGR, vei „anula” si garantia automobilului tau!