>
Pentru cei care au de gând să circule pe drumurile pubice cu permisul expirat, ar trebui să se gândească de două ori înainte. Noul cod ruter vine la pachet cu amenzi usturătoare. Astfel că, șoferii vor fi dur penalizați pentru această neglijență. De altfel, dacă vă aflați în această situație, v prezentăm mai jos lista actelor necesare, de care aveți nevoie pentru un nou permis.
Codul Rutier menţionează că cirulaţia pe drumurile publice având carnetul auto expirat constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevazută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte savarsite de persoane fizice: „Conducerea unui autovehicul si tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a carui valabilitate a expirat.”
Pentru clasa a III-a de amenzi se va penaliza cu de la 6 la 8 puncte-amenda.
6 x 145 = 870 : 2 = 435 lei în 15 zile lucrătoare
8 x 145 = 1.160 : 2 = 580 în 15 zile lucrătoare
Pentru eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate, va trebui să te prezinţi la ,,Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor’’, şi să depui următoarele documente:
– Act de identitate (in original si copie)
– Fisa detinatorului permisului – care se poate descarca de pe Internet
– Dovada platii contravalorii permisului
– Permisul a carui preschimbare o soliciti – in original si copie (daca solicitarea preschimbarii o faci dupa – expirarea valabilitatii permisului)
– Fisa medicala permis auto (eliberata de o unitate autorizata) – din care sa rezulte ca esti apt pentru a conduce un autovehicul
Conform noului cod rutier, neprezentarea actelor la cererea poliţistului este o abatere gravă. Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz. De asemenea, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus. Tot în această categorie intră documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.
Codul Rutier prevede următoarele: „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”