Claudiu Melinte Știri 21.06.2022 13:26

Alimentul banal care se evaporă de pe piața din România. S-a scumpit și producătorii îl tot ”lungesc”

Alimentul banal care se evaporă de pe piața din România. S-a scumpit și producătorii îl tot ”lungesc”

Criza alimentară generată de războiul din Ucraina a început să-și arate colții și în România. Deși, inițial, nimeni nu s-a gândit la asta, mai ales după ce avem unul dintre cele mai bune soluri pentru cultivat din Europa.

Este vorba despre banalul muștar, care n-a lipsit nimănuit vreodată din frigider. De acum în colo, însă, să ne ținem bine că s-ar putea să nu-l mai găsim așa de ușor. Momentan consumatorul de zi cu zi nu au încă are această problemă, însă restaurantele și micile afaceri care depind de muștar au fost deja lovite.

Prețul muștarului a scumpit, inevitabil, și micul!

Echipa stiridirecte.ro s-a deplasat de curând în Teleorman, zona cu cel mai bun sol din România pentru cultivare, inclusiv a muștarului. Astfel, am aflat că muștarul a început să fie lungit, dar, în același timp, și scumpit de producători.

”Am fost să cumpăr muștar pentru afacerea mea, am un restaurant specializat în grătar și merg la târguri și bâlciuri să vând mici, însă așa ceva n-am văzut până acum. E criză de muștar, prețul s-a aproape că dublat și mai mult de atât, producătorii îl și lungesc. Clienții au observat imediat asta și a început să-mi reproșeze. N-am ce să fac, aș cumpăra și mai scump, dar nu prea mai găsești. Tot ce găsești e lungit cu apă…”, a declarat pentru stiridirecte.ro Cătălin Avramescu, proprietarul unei afaceri cu mici din Teleorman.

Inevitabil, creșterea prețului la muștar a scumpit micul. Dacă vara lui 2021 mâncam un mic și plăteam 2,5 lei pentru el, acum, la un an diferență, prețul a crescut la 3,5 și este posibil să nu se oprească aici. Prețul despre care vorbim este valabil pentru cârciuma lui Cătălin. În București, un simplu mic poate ajunge și la 9 lei bucata.

Restaurantele din București unde găsim cei mai buni mici au ”umblat” și ele la prețuri. La restaurantul Cocoșatul, din zona Băneasca, un mic a ajuns să coste 5,5 lei, cu 0,5 lei mai mult decât în urmă cu un an. De partea cealaltă a Bucureștiului, în Popești Leordeni, la Ciotoianu, un mic costă 4 lei, cu un leu mai mult decât în perioada pandemiei. Am testat și piața de food delivery, unde am găsit un restaurant care vine un mic la exorbitanul preț de 10 lei, am atașat și dovada (foto jos). Aici nu mai e vorba despre scumpirea muștarului, ci de exercitarea unui preț absurd.