>
Nu scăpăm de pandemie, ci va trebui să învățăm să trăim vaccinul anti-COVID toată viața, la fel cum se întâmplă cu cel antigripal. Profesorul Alexandru Rafila a făcut declarații importante cu privire la imunizarea populației.
Reprezentantul României la OMS a declarat că există o mare probabilitate ca vaccinul anti-COVID să fie repetat sezonier, la fel ca în cazul gripei. Acesta a explicat și motivul pentru care vaccinul nu poate fi administrat doar o dată pe an.
Profesorul a declarat că decizia vaccinării sezoniere va fi luată în funcție de imunitatea pe care acestea o oferă, dar și de mutațiile pe care virusul le-ar putea suferi în viitor.
„Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale, din două motive. Un motiv îl poate constitui variația antigenică, așa-numitele mutații, care pot duce la apariția unor tulpini noi. Atunci ar trebui în fiecare an sau la doi ani, poate, asta e o chestiune pe care nu putem acum s-o stabilim. Vaccinurile ar trebui să țină pasul cu aceste mutații, în cazul în care se dovedesc că nu mai sunt eficiente. Asta este prima eventualitate. Cea de-a doua eventualitate este legată de persistența răspunsului imun. Dacă persistența răspunsului imun va exista un an, doi ani sau trei ani. În funcție de această persistență a răspunsului imun după vaccinare, vor exista oportunități pentru administrarea acestei doze suplimentare periodic”, a arătat Alexandru Rafila la Digi24.
Citește și: Diana Șoșoacă, gafă la TV. Medicul Alexandru Rafila a taxat-o imediat
Totodată, medicul a mai subliniat faptul că testele rapide de depistare a noului coronavirus nu sunt atât de eficiente pentru a ne putea baza pe ele în totalitate, precizând că în China nu se folosesc acestea, deși au fost produse acolo.
„Eu am avut o sesiune video cu autorităţile din China, împreună cu alţi colegi, şi am întrebat: Folosiţi aceste teste în China? Au zis: Nu le folosim, pentru că dau foarte multe erori. În schimb, s-au vândut foarte multe pe piaţa europeană”, a povestit Alexandru Rafila. „Deci, e clar că aceste teste nu au fiabilitate, nu poţi să te bazezi pe ele”, a punctat reprezentantul României la OMS.