Gabriela Dinu Știri 05.01.2023 23:08

Ajutor pentru persoanele cu handicap: câți bani se dau și cum depui actele

Ajutor pentru persoanele cu handicap: câți bani se dau și cum depui actele

Statul român oferă ajutoare de handicap, adică acea sumă de bani care este dată lunar oamenilor care suferă de un handicap şi au nevoie de îngrijire pe termen lung, adică trebuie să depăşească perioada de 60 de zile.

Aici intră persoanele care au nevoie de îngrijire la domiciliu, la centrele de zi, ori în centrele rezidenţiale. Statul oferă atât o indemnizaţie specială pentru persoanele care suferă de un handicap, dar şi celor care îl însoţesc şi îngrijesc. Statul român îi încadrează la categoria de persoane cu handicap pe oamenii care nu se pot adapta mediului social prin deficienţe fizice, sezonriale, pishice sau mentale, care nu pot avea o viaţă socială egală cu oamenii de rând.

Cum se acordă ajutorul de handicap?

După ce o persoană îşi depune dosarul de încadrare şi îi este atribuit un grad de handicap, acesta va primi o sumă de bani în funcţie de gradul care îi va fi stabilit. Vor avea dreptul la îngrijire persoanele care sunt cetăţeni români şi sunt încadraţi într-un tip (fizic, auditiv, somatic, mintal, psihic, asociat sau boli rare) şi grad de handicap (uşor, mediu, accentuat şi grav).

Atunci când o persoană cu un grad de handicap doreşte să beneficieze de ajutorul unui însoţitor, însemând un asistent personal profesionist, acesta nu trebuie să aibă un spaţiu de locuit sau să aibă venituri care depăşesc salariul mediu pe economie.

Indemnizaţia lunară nu este aceeaşi pentru toate persoanele cu handicap, ci se acordă după cum urmează: 350 lei pentru adulţii cu handicap grav şi 250 lei pentru cel cu un handicap accentuat. Se va acorda şi un buget complementar lunar, după cum urmează: 150 lei pentru adulţii cu handicap grav, 110 lei pentru cei cu un handicap accentuat şi 60 lei pentru cei cu unul mediu.

Dacă vorbim de copiii care au un handicap, părintele sau reprezentatul lui legal va primi o sumă de bani, după cum urmează: 300 lei dacă e vorba de un handicap grav, 175 lei handicap accentuat şi 60 de lei pentru cei care au un handicap mediu.

Însoţitorii vor avea un salariu lunar de 1.263 lei. Cererile pentru realizarea dosarelor se vor depunde la direcţiile primăriilor de care aparţineţi.