>
Ginghis Han, unul dintre cei mai mari și feroce cuceritori din toate timpurile, a pus temeliile imperiului mongol. Cu o uriașă armată la dispoziție, avea să cucerească mare parte din Asia. A dus numeroase războaie de cucerire, câștigând teritorii importante, Siberia, China de Nord, Asia Centrală.
Ginghis Han, născut Temujin, s-ar fi născut pe malul drept al râului Onon, în 1162 sau 1155, lângă Munții Burkhan Khaldun, în nordul Mongoliei moderne. Alții spun că, de fapt, marele războinic ar fi văzut lumina zilei pentru prima dată pe cursul mijlociu al râului Kerulen.
În istoria secretă a mongolilor se raportează faptul că Temujin s-a născut strângând în mână un cheag de sânge, semn tradițional că i-a fost destinat să devină un mare lider. Ceea ce chiar avea să se întâmple.
Ginghis Han era convis că supraviețuirea în stepele Asiei era posibilă numai prin unirea triburilor, ceea ce avea să realizeze. Prin șiretenie, diplomație iscusită, prin aliații pe care și i-a făcut, dar și eliminându-și adversarii, Ginghis Han reușea ce și-a propus. După 1190, triburile mongole erau unite sub conducerea lui, moment în care a început cucerirea altor teritorii, supunerea unor popoare.
Ginghis Han avea să moară în anul 1227, într-o luptă, căzând de pe cal. Politica lui a fost continuată de moștenitorii săi, care au preluat un imperiu de peste 33 de milioane de km², cu o întindere cuprinsă între Oceanul Pacific și Marea Caspică.
Ginghis Han a căutat, în partea a doua a vieții, elixirul nemuririi. A chemat la curtea sa imperială un călugăr taoist care l-a sfătuit că își poate „asigura nemurirea” numai prin sângele fiilor săi. Astfel, sângerosul comandant a avut multe soții și, de înțeles, foarte mulți urmași. Astăzi, mulți asiatici se declară ca fiind urmașii lui, fapt demonstrat în urma testelor ADN. Se estimează că 1 din 200 de europeni sunt urmași ai năvălirilor armatei lui Ginghis Han.
Se mai spune, de asemenea, că 8% din bărbații din Asia sunt urmași ai marelui războinic, Ginghis Han.