Ioana Filipescu Știri 03.06.2022 15:26

Mihai Viteazu: unde s-a născut, înălțime, date biografice, familie, urmași

Mihai Viteazu: unde s-a născut, înălțime, date biografice, familie, urmași

Mihai Viteazu (1558-1601) a fost domnitorul Țării Românești între 1593-1600. Pentru o perioadă, a fost conducător de facto al celor trei state medievale, Țara Românească, Transilvania și Moldova, care formează, astăzi, România.

Înainte de ajunge la domnie și de a fi un precursor important al unificării românilor, care avea să se realizeze în secolul al XX-lea, boierul Mihai Viteazu a fost bănișor de Strehaia, stolnic domnesc și ban al Craiovei.

Mihai Viteazu, pace cu Imperiul Otoman

Mihai Viteazu plătea o importantă sumă de bani la Poarta Otomană, în 1593, și cu sprijinul patriarhului Constantinopolului devenea domn al Țării Românești. Înscăunarea avea loc la București pe 15 octombrie, în același an.

Avea să înceapă un război pe mai multe fronturi cu turcii, iar pierderile suferite au adus Țara Românească la o stare critică din punct de vedere financiar. Domnitorul a luat atunci decizia de legare a țăranilor de glie. Astfel, țăranii fără pământ din Valahia erau siliți să rămână pe moșia pe care se aflau în acel moment.

Mihai Viteazu făcea, până la urmă, pace cu Imperiul Otoman în decembrie 1597, iar în schimbul acceptării suzeranității otomane și a plății tributului, Înalta Poartă a recunoscut domnia voievodului pe întreaga durată a vieții sale. Nu avea să se întâmple așa.

Mihai Viteazu biografie: familie, urmași

Nume: Mihai Viteazu

Anul nașterii: 1558

Anul morții: 1601

Locul nașterii: Târgul de Floci / Drăgoești, Vâlcea

Parteneră: Doamna Stanca

Copii: Florica, Nicolae, Marula

Mihai Viteazu a fost ucis mișelește lângă Turda

Mihai Viteazu ajungea la Viena, alături de aproximativ 40 de oameni ai lui, pe 2 ianuarie 1601. Apoi, mergea la Praga pe 23 februarie, pentru a intra în audiență la împărat. A cerut sprijinul acestuia.

Pleca, apoi, la luptă cu generalul Basta, o încercarede recucerire a teritoriilor românești pierdute. Dar avea să se pună la cale uciderea domnitorului. Mihai Viteazu era ucis la 3 kilometri de Turda, în august 1601, de un detașament de mercenari. Trupul lui a fost aruncat apoi în câmpia Cristișului, pentru ca ostașii săi să vadă că le-a fost omorât căpitanul. Capul lui avea să fie luat Turturea paharnicul, unul dintre căpitanii domnitorului, și adus în Țara Românească, fiind îngropat la Mănăstirea Dealu, lângă osemintele părintelui său, Pătrașcu-Vodă.

10 lucruri neștiute despre Mihai Viteazu

Multe nu sunt cunoscute cu exactitate despre primul domnitor care a unificat țările românesști. Iată 10 lucuri demne de reținut despre marele voievod.

  • Nu se cunoaşte cu exactitate locul naşterii. După unele surse s-a întâmplat la în Oraşul de Floci sau Târgul de Floci, iar alte documente susțin că la Drăgoeşti, județul Vâlcea.
  • Mihai Viteazu ar fi crescut fără tată. Ar fi fost fiul nelegitim al lui Pătraşcu cel Bun, domnitor al Ţării Româneşti.
  • Mama lui Mihai Viteazu ar fi fost de viţă nobilă sau comerciantă de rachiu.
  • Mihai Viteazu era un om dintr-o bucată şi foarte hotărât în toate deciziile pe care le lua.
  • A fost comerciant de vite. Apoi, avea să comercializeze giuvaieruri. Avea o avere uriașă și a cumpărat nu mai puțin de 44 de sate.
  • S-a căsătorit din interes cu Doamna Stanca? Asta pentru că se spune că femeia i-a deschis drumul spre domnie.
  • Mihai Viteazu a avut doi copii, Florica și Nicolae, cu Doamna Stanca.
  • Domnitorul a mai avut o fiică, nelegitimă, pe nume Marula. S-a născut în 1599, dintr-o relație cu o femeie cunoscută drept Tudora din Târgşor.
  • Ar fi avut două amante, surorile Zamfira şi Velica, fiicele dregătorului muntean Ivan Norocea.
  • Ar fi avut o poveste amoroasă cu soția lui Sigismund Bathory.

Anii de domnie ai lui Mihai Viteazu

  • 1593-1599 – Domn al Țării Românești
  • Octombrie 1599 – iunie 1600, Stăpânitor al Țării Românești și al Ardealului
  • Iunie 1600 – septembrie 1600, Stăpânitor al Țării Românești, al Ardealului și al Moldovei, adunate împreună sub ”unirea personală” a lui Mihai
  • Septembrie – noiembrie 1600, Domn al Țării Românești
  • Februarie – august 1601, comandant militar în slujba Imperiului Habsburgic