>
Mihai Viteazu (1558-1601) a fost domnitorul Țării Românești între 1593-1600. Pentru o perioadă, a fost conducător de facto al celor trei state medievale, Țara Românească, Transilvania și Moldova, care formează, astăzi, România.
Înainte de ajunge la domnie și de a fi un precursor important al unificării românilor, care avea să se realizeze în secolul al XX-lea, boierul Mihai Viteazu a fost bănișor de Strehaia, stolnic domnesc și ban al Craiovei.
Mihai Viteazu plătea o importantă sumă de bani la Poarta Otomană, în 1593, și cu sprijinul patriarhului Constantinopolului devenea domn al Țării Românești. Înscăunarea avea loc la București pe 15 octombrie, în același an.
Avea să înceapă un război pe mai multe fronturi cu turcii, iar pierderile suferite au adus Țara Românească la o stare critică din punct de vedere financiar. Domnitorul a luat atunci decizia de legare a țăranilor de glie. Astfel, țăranii fără pământ din Valahia erau siliți să rămână pe moșia pe care se aflau în acel moment.
Mihai Viteazu făcea, până la urmă, pace cu Imperiul Otoman în decembrie 1597, iar în schimbul acceptării suzeranității otomane și a plății tributului, Înalta Poartă a recunoscut domnia voievodului pe întreaga durată a vieții sale. Nu avea să se întâmple așa.
Nume: Mihai Viteazu
Anul nașterii: 1558
Anul morții: 1601
Locul nașterii: Târgul de Floci / Drăgoești, Vâlcea
Parteneră: Doamna Stanca
Copii: Florica, Nicolae, Marula
Mihai Viteazu ajungea la Viena, alături de aproximativ 40 de oameni ai lui, pe 2 ianuarie 1601. Apoi, mergea la Praga pe 23 februarie, pentru a intra în audiență la împărat. A cerut sprijinul acestuia.
Pleca, apoi, la luptă cu generalul Basta, o încercarede recucerire a teritoriilor românești pierdute. Dar avea să se pună la cale uciderea domnitorului. Mihai Viteazu era ucis la 3 kilometri de Turda, în august 1601, de un detașament de mercenari. Trupul lui a fost aruncat apoi în câmpia Cristișului, pentru ca ostașii săi să vadă că le-a fost omorât căpitanul. Capul lui avea să fie luat Turturea paharnicul, unul dintre căpitanii domnitorului, și adus în Țara Românească, fiind îngropat la Mănăstirea Dealu, lângă osemintele părintelui său, Pătrașcu-Vodă.
Multe nu sunt cunoscute cu exactitate despre primul domnitor care a unificat țările românesști. Iată 10 lucuri demne de reținut despre marele voievod.