Tudosie Andrei Casa si Gradina 04.12.2023 17:37

Zeama de urzici pentru roșii: Un îngrășământ natural pentru o recoltă sănătoasă

Zeama de urzici pentru roșii: Un îngrășământ natural pentru o recoltă sănătoasă

Tratamentele bazate pe urzică constituie una dintre cele mai eficiente modalități de a îmbunătăți fertilitatea solului ca îngrășăminte verzi.

Zeama de urzici pentru roșii

Diverse rețete de îngrășăminte ce utilizează urzica, precum și proceduri de stropire a culturilor legumicole și a pomilor cu infuzii sau macerate de urzică, reprezintă practici benefice cu numeroase avantaje pentru dezvoltarea plantelor.

Implementarea îngrășămintelor verzi în practica grădinăritului nu numai că mărește productivitatea plantelor, dar contribuie și la economisirea resurselor financiare.

Cu adevărat, pentru pregătirea majorității infuziilor, sunt suficiente doar urzici, apă și alte componente naturale, cum ar fi drojdia sau diverse plante cu proprietăți benefice, care intensifică eficacitatea compoziției.

Urzica se dovedește a fi un factor benefic pentru plante datorită bogăției sale nutritive. Printre componentele sale, se regăsesc diverse elemente chimice esențiale, cum ar fi potasiul (34%), calciul (37%), magneziul (6%), precum și vitaminele A, B, E, K, acizi organici, taninuri, fitoncide, și altele.

Beneficiile aplicării tratamentelor cu urzică asupra plantelor legumicole sau a pomilor sunt multiple și esențiale pentru sănătatea acestora. Elemente esențiale precum potasiul, calciul și magneziul, furnizate generos de urzici, sunt necesare pentru dezvoltarea robustă a tuturor tipurilor de plante, fiind ușor absorbite de către acestea.

De asemenea, vitamina K prezentă în frunzele de urzică joacă un rol crucial în procesul de fotosinteză și contribuie la sporirea imunității plantelor.

Un îngrășământ natural pentru o recoltă sănătoasă

Celelalte substanțe nutritive din compoziția urzicii alimentează în mod optim culturile de grădină, accelerând atât creșterea, cât și coacerea fructelor. În plus, fertilizarea cu urzică exercită un impact pozitiv asupra dezvoltării plantelor ornamentale, promovând înflorirea lor într-un mod mai viguros și atrăgător.

Este esențial să fii extrem de atent, deoarece va trebui să diluezi soluția în apă înainte de aplicare, folosind 5% soluție și 95% apă atunci când udă plantele. În cazul în care intenționezi să aplici soluția direct pe plante, vei utiliza o proporție de un litru de soluție la 20 de litri de apă.

Este important de remarcat faptul că acest macerat de urzică furnizează substanțe nutritive precum azot și potasiu, ceea ce îl face potrivit pentru a fi utilizat în fiecare primăvară în scopul fertilizării roșiilor.

Prin aplicarea regulată a acestui macerat, substanțele nutritive contribuie la consolidarea rezistenței plantelor de roșii împotriva bolilor, fiind recomandată stropirea lor de două ori pe lună. În plus, maceratul de urzică poate fi aplicat și la rădăcinile plantelor de roșii înainte de apariția fructelor, îmbunătățind astfel creșterea lor viguroasă și sporind rezistența generală a plantelor.